U planu 60.000 tona visokokalcinisanih glinica

0

ZVORNIK – Zvornička kompanija “Alumina” u saradnji sa Konzorcijumom firmi iz Kanade i Austrije planira ove godine da realizuje 60.000 tona visokokalcinisanih glinica u vrijednosti većoj od 50 miliona KM, saopšteno je danas iz “Alumine”.

Predstavnici ovog konzorcijuma, koji okuplja osam velikih kompanija, ponovo su nakon dva mjeseca posjetili “Aluminu”, gdje su se dogovorili o poslovnoj saradnji koja, osim novih vrsta proizvoda, treba da obezbijedi i značajna investiciona ulaganja u zvorničku kompaniju.

Savjetnik direktora za tehničko-komercijalne poslove u “Alumini” Miodrag Spasojević rekao je da se koncept ove poslovne saradnje u potpunosti uklapa u razvojne tendencije zvorničke kompanije.

“Dogovorili smo se o detaljima na osnovu kojih ćemo definisati ugovor o isporuci visokokalcinisanih i vatrostalnih glinica na novo tržište”, rekao je Spasojević.

On je naveo da je plan da se u ovoj godini proizvede oko 60.000 tona novog proizvoda, dok bi u 2015. godini, ukoliko se obezbijede potrebne investicije, “Alumina” trebalo da proizvode oko 150.000 tona visokokalcinisanih glinica.

Sredstva za investicije bi trebalo da obezbijedi Konzorcijum firmi iz Kanade i Austrije, kao i jeftinije ulazne inpute za proizvodni proces i energente kao što je gas, kako bi cijena proizvodnje bila što konkurentnija, navodi se u saopštenju.

Menadžment “Alumine” očekuju da će narednih dana biti potpisin ugovor, dok bi prve isporuke ove posebne vrste glinice trebalo da uslijedi narednog mjeseca.

S obzirom da u ovom trenutku fabrika u Zvorniku nije u mogućnosti da proizvodi visokokalcinisanu glinicu, plan je da poslovni partneri – “Mal” u Mađarskoj i “Silkem” u Sloveniji – budu servisne fabrike koje bi tokom ove godine vršile proces dokalcinisanja glinice, odnosno hidrata, koji bi bili dopremani iz “Alumine” na dalju preradu.

“Za `Aluminu` je ovo veoma značajan posao. Ugovor koji treba da potpišemo obezbjeđuje novu vrijednost proizvodnje, koja kompaniji treba da donese prihod od više od 50 miliona KM”, rekao je Spasojević.

On je dodao da bi sve količine ovih posebnih vrsta glinice, nakon dokalcinisanja u fabrikama u Mađarskoj i Sloveniji, bile isporučene na američko tržište pod imenom zvorničke “Alumine”.

“Predstoje nam pregovori i konkretizacija poslovne saradnje sa `Malom` i `Silkemom` kako bismo se dogovorili o svim detaljima posla”, rekao je Spasojević.

Predstavnici Konzorcijuma istakli su da su spremni da ulože sredstva potrebna za proizvodnju značajnih količina visokokalcinisanih glinica za koje imaju tržište.

Oni su naveli da je jedan od ciljeva da se fabrika u Zvorniku pripremi za snabdijevanje tržišta novim produktom, koji bi u dogledno vrijeme trebalo da dostigne 300.000 tona godišnje proizvodnje isključivo za kupce iz SAD i Latinske Amerike.

“Drugi cilj jeste da, kroz nove projekte u `Alumini` spojimo naše i interese EU, koji bi puno značili za ovu regiju, jer bi, prije svega, stvorili uslove da se zaposli novih 400 do 500 ljudi”, istakli su privrednici iz Austrije i Kanade.

Oni kažu da u Konzorcijum namjeravaju da kompletiraju proizvodnju – od boksita do aluminijuma na ovim prostorima, tako da je ovo, kako su ocijenili, dobar projekat i za BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments