U petak pomen za 45 poginulih srpskih boraca na Žepi

0

U mjestu Žepa kod Han Pijeska u petak, 4. juna, biće služen parastos, kod spomen-obilježja sa imenima 45 srpskih boraca mučki ubijenih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u zasjedi pripadnika takozvane Armije BiH.

Iz Boračke organizacije opštine Pale su naveli da je to jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u minulom ratu.

U saopštenju se navodi da će prevoz sa Pala biti organizovan za sve koji žele da prisustvuju obilježavanju ovog događaja u 8.15 časova ispred spomen-sobe Koran-Pale.

U 11.00 časova planirano je služenje parastosa kod spomen-obilježja Žepa, kada je planirano i polaganje vijenaca i paljenja svijeća.

Programom obilježavanja, osim parastosa i polaganja vijenaca, predviđeno je i obraćanje republičkih, gradskih i opštinskih zvaničnika.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske se 4. juna 1992. godine kretala prema brdu Zlovrh, bila je u humanitarnoj misiji i imala je zadatak da dostavi hranu i vodu vojnicima Jugoslovenske narodne armije koji su obezbjeđivali radio-relejni objekat na toj koti.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napale srpske vojnike.

Ovaj događaj obilježava se kao jedan od najtragičnijih u istoriji opštine Pale, a na paljanskom šetalištu Promenada postoji Ulica 4. juni, u čast 45 vojnika koji su stradali za Republiku Srpsku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments