U petak parastos za 14 boraca čete „Petar Pandurević“

0

Služenjem parastosa kod spomen-obilježja u naselju Stara Stanica na Palama u petak, 8. juna, biće obilježeno 26 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“, koji su na taj dan 1992. godine poginuli u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni će pomen za poginule borce biti upriličen u 11.00 časova u prisustvu pripadnika ove čete, porodica poginulih boraca, predstavnika Boračke organizacije, grada Istočno Sarajevo, kao i građana i lokalne vlasti opštine Pale.

„Ovo je tragičan događaj koji se desio četiri dana nakon dešavanja u Žepi. Tog dana je linija na Trebeviću bila oslabljena jer su mnogi borci upravo tada sahranjivali rođake, kumove, komšije koji su poginuli u Žepi. Naš neprijatelj je to iskoristio i, kao i na Žepi, na podmukao i kukavički način izvršio napad na veoma bitnu i dominantnu kotu položaja pripadnika Vojske Republike Srpske na Trebeviću“, istakao je Parađina.

Prema njegovim riječima, tog dana poginulo je 14 boraca, što je ogroman gubitak, prije svega, za članove porodica i rodbinu, a onda i za opštinu Pale i tadašnju Vojsku Republike Srpske.

„Mi ćemo na dostojanstven način obilježiti ovaj značajan datum jer na taj način želimo da njegujemo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i otrgnemo od zaborava vrijednost i žrtvu koju su dali ovi borci – svoje živote koje su ugradili u temelje Republike Srpske i odbranu svog naroda“, naglasio je Parađina.

On je posebno istakao da obilježavanje sjećanja na ovaj događaj mora da se manifestuje i u narednim godinama u još većem i značajnijem broju.

„Mlade naraštaje treba da obavežemo da nastave da cijene ove tekovine i vrijednosti, te da nastave ova obilježavanja jer su ove žrtve obezbijedile slobodu i Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda u BiH“, naglasio je Parađina.

Prisjećajući se napada muslimanskih snaga na Trebeviću prije 26 godina, pripadnik čete „Petar Pandurević“ Mile Pekić potvrdio je Srni da je neprijatelj iskoristio dan kada su sahranjivani poginuli borci na Žepi.

„Muslimani su tog jutra napali i probili našu liniju na Vidikovcu na Trebeviću. Tada je poginulo 14 boraca iz naše čete, među kojima komandir Petar Pandurević. Poslije toga, mi smo otišli da izvučemo nastradale na Žepi, a kada smo se vratili ponovo smo uspostavili prijašnju liniju koja više nikada nije probijena“, rekao je Pekić.

On kaže da će i ove godine sa velikom tugom prisustvovati parastosu svojim saborcima, prijateljima, kumovima koji su zajedno poginuli u jednom danu.

Događaj na Trebeviću obilježava se prema kalendaru obilježavanja značajnih datuma iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

U okviru obilježavanja ovog datuma, Boračka organizacija Pale svake godine organizuje i Memorijalni turnir u malom fudbalu „Petar Pandurević“, a finalna utakmica biće održana nakon parastosa.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare