У петак одавање почасти Чуркину у Источном Сарајеву

0

У Источном Сарајеву ће у петак, 9. фебруара, уочи Дана дипломата Русије, бити одата пошта и положено цвијећа код спомен-обиљежја бившем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, најављено је из Удружења грађана „Источна алтернатива“.

Полагање цвијећа код спомен-обиљежја, које је у знак захвалности Чуркину подигло Удружење „Источна алтернатива“, предвиђено је у 10.00 часова.

Из Удружења подсјећају да је Чуркин у Савјету безбједности УН уложио вето на срамну британску резолуцију о Сребреници, чиме је спријечио српски народ буде окарактерисан као геноцидан.

Предсједник овог удружења Војин Павловић каже да се Чуркинова улога и став званичне политике Руске Федерације никада не смију заборавити јер је показано да правда постоји и да Срби у Русима имају искрену браћу, те да се братске везе вијековима потврђују и у најтежим тренуцима.

Из Удружења грађана „Источна алтернатива“ позвали су чланове, симпатизере и грађане да присуствују одавању поште Чуркину.

Меморијална плоча Чуркину откривена је 6. новембра 2017. године у Источном Сарајеву као знак признања за допринос који је руски дипломата дао одбрани интереса српског народа.

На меморијалној плочи израђеној од црног камена, уз податке и портрет Виталија Чуркина уклесано је на руском: „Хвала за руско `њет`“.

Чуркин је преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи 65. рођендана.

Одавање поште Чуркину биће уприличено поводом Дана дипломата Русије који се обиљежава 10. фебруара, на дан када је 1802. године створено руско Министарство иностраних послова.

Овај руски празник установљен указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година од формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare