U petak na Jahorini Forum o zapošljavanju mladih

0

U okviru Projekta zapošljavanja mladih, koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju na Jahorini će 11. oktobra biti održan Četvrti forum o zapošljavanju mladih, koji je ovog puta posvećen temi “Motivisanje i aktiviranje mladih“.


Cilj Foruma je ohrabrivanje i podsticanje dijaloga u oblasti zapošljavanja mladih u BiH, koji bi omogućio razvoj efikasnih politika i mjera u ovoj oblasti, uz prezentaciju primjera dobre prakse.

Forum će okupiti najvažnije aktere sa lokalnog nivoa u oblasti zapošljavanja mladih u BiH – predstavnike opština, civilnog sektora i mlade, najavili su realizatori Projekta za zapošljavanje mladih.

Prema podacima Agencije za statistiku, stopa nezaposlenosti u BiH je 27,5 odsto, pri čemu je od 411.000 radno sposobnih mladih, zaposleno samo 44.000.

Rezultati ankete koju je Projekat zapošljavanja mladih proveo među mladima prijavljenim na biro za zapošljavanje u Doboju i Novom Sarajevu, pokazuju da u Novom Sarajevu 29 odsto prijavljenih na biro uopšte ne traži posao, a njih samo 19 odsto je u posljednja tri mjeseca volontitralo, dok se u Doboju 57 odsto mladih ne prijavljuje na objavljene oglase, a tek osam odsto je volontiralo ili obavilo neki društveno korisni rad u zajednici.

Da bi se situacija popravila, Projekat zapošljavanja mladih je u prethodnom periodu u 17 biroa za zapošljavanje otvorio klubove za traženje posla, čiji članovi dobijaju podršku u procesu traženja posla.

Početak Foruma zakazan je za 10.00 časova u Hotelu “Termag” na Jahorini, a prethodno će, sa početkom u 9.00 časova, biti održano jutarnje druženje sa novinarima, u okviru kojeg će biti organizovane i izjave za medije.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments