U petak javna promocija zastave EJOF-a

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnici Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i Sarajeva Ivo Komšić prezentovali su danas u Sarajevu program ceremonije javnog dočeka zastave Evropskog omladinskog olimpijskog festivala „EJOF 2017“, čime će službeno biti najavljeno održavanje najvećeg i najznačajnijeg sportskog događaja nakon 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Samardžija je rekao da su zastavu preuzeli u Austriji na zatvaranju 12. EJOF-a i istakao da su svi nivoi vlasti u BiH dali podršku gradovima Istočnom Sarajevu i Sarajevu za organizovanje ove sportske manifestacije.

„EJOF je prilika da se istaknu svi potencijali i resursi Jahorine, Bjelašnice, Igmana i Trebevića, kao i ova dva grada“, istakao je Samardžija na konferenciji za novinare.

Samardžija je naglasio da je Jahorina najspremnija za „EJOF 2017“, jer je Vlada Republike Srpske u ovu planinu uložila više od 40 miliona KM, imajući na umu da će se na Jahorini održavati i sportska takmičenja na ovom sportskom događaju.

Prema njegovim riječima, na Jahorini je obezbijeđeno i vještačko osnježavanje, što će u mnogome pomoći organizaciju Olimpijade mladih.

Samardžija je istakao da nisu problem ni smještajni kapaciteti, jer su turistički radnici ponudili smještaj u svojim objektima.

Prema njegovim riječima, početni budžet za organizovanje EJOF-a bio je pet miliona KM, ali je Olimpijski komitet sugerisao da to bude pet miliona evra.

„Oko 50 odsto sredstava dobićemo od kotizacije, a ostalo treba da obezbijedimo od svih nivoa vlasti“, pojasnio je Samardžija.

Komšić je naglasio da će na EJOF-u 2017. godine biti oko 1.500 takmičara iz oko 47 zemalja, a ukupno sa njima će doći oko 5.000 gostiju.

On je najavio da će javna promocija zastave biti održana u petak, 6. februara, kada će proći kroz gradove domaćine, a priliku da prisustvuju svečanosti imaće svi građani Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Komšić je istakao da je okupljanje i polazak zastave EJOF-a ispred Administrativnog centra grada Istočno Sarajevo biti održano u petak u 10.00 časova, gdje će se obratiti gradonačelnici dva grada, te nastavlja ka Palama odakle oko 12.00 časova kreće za Sarajevo gdje će obići opštine Kantona.

„Krajnje odredište je Olimpijska dvorana Zetra gdje će biti održan prigodan kulturno-umjetnički program“, rekao je Komiš, dodavši da na ovaj način žele da promovišu Olimpijadu mladih i pokažu da se zajedničkim snagama može promovisati univerzalna vrijednost olimpijskog duha „mir, prijateljstvo i pošteno nadmetanje“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare