U petak i subotu „Dani Vojina Komadine“

0
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву ће у петак и суботу, 13. и 14. децембра, организовати манифестацију "Дани Војина Комадине", у оквиру које ће бити одржан први научни скуп "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву".

ISTOČNO SARAJEVO – Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu će u petak i subotu, 13. i 14. decembra, organizovati manifestaciju „Dani Vojina Komadine“, u okviru koje će biti održan prvi naučni skup „Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu“.

Otvaranje manifestacije predviđeno je za petak, 13. decembra, u 13.30 časova u sali Muzičke akademije, dok su izjave za novinare planirane za 13.00 časova, najavljeno je iz Akademije.

Tokom dva dana manifestacije biće održana predavanja iz oblasti muzikologije, muzičke pedagogije, muzičke teorije i izvođaštva.

U petak, 13. decembra, u 19.30 časova biće održan koncert na kojem će biti promovisan kompakt disk „Tražim pomilovanje“, vokalni opus za glas i klavir Vojina Komadine, a na koncertu će nastupiti sopran Klaudija Krkotić i pijanista Sonja Radojković.

U subotu, 14. decembra, u 12.00 časova biće promovisana knjiga „Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika“, autora Valentine Dutine i Ivane Cerović.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kraljevini Jugoslaviji, a rano djetinjstvo proveo je u Baru, Kotoru, Bihaću i Sremskoj Kamenici, gdje je njegov otac službovao kao oficir. Od 1941. godine porodica se nastanjuje u Beogradu koji im postaje trajnija destinacija.

Srednju muzičku školu „Stanković“ završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine.

Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Komadina je za stvaralački rad dobio veliki broj nagrada i priznanja – još kao student dobito je nekoliko nagrada, a nagrađivana su njegova djela različitih žanrova – od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.

Vojin Komadina bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare