U ovoj godini prijevremeno rođeno 23 djece

0

ISTOČNO SARAJEVO – U bolnici u Istočnom Sarajevu ove godine prijevremeno su rođene 23 bebe i taj broj se svake godine povećava, rekla je Srni odgovorno lice podružnice Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” Mileva Mirović Tanić.

Tanićeva je istakla da je 17. novembra Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, kome se posvećuje posebna pažnja, te podsjetila da je prije dvije godine osnovano Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” čiji je cilj podizanje svijesti o prijevremenom rođenju.

“`Mrvice` su djeca rođena prije 37. nedjelje trudnoće, najčešće veoma mala i nedovoljno razvijena, sa tjelesnom težinom manjom od 2.500 grama, čak i sa 550 grama, koja su rođena u 25. nedjelji trudnoće. Životni ciklus jedne mrvice započinje rizikom i borbom za život, a uz njih sve to prolaze i njihove porodice”, objasnila je Tanićeva.

Ona je napomenula da su uz pomoć društveno odgovornih kompanija i institucija u prethodne dvije godine organizovane razne aktivnosti kao što su opremanje soba za izdajanje majki na odjeljenju Dječije intenzivne njege i terapije na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, krečenje, oslikavanje i uređenje čekaonica ispred odjeljenja gdje se liječe djeca.

Tanićeva je dodala da su donirani i aspirator za bebe i opremljeni inkubatori na Odjeljenju pedijatrije Bolnice Istočno Sarajevo, te obezbjeđena pomoć u raznim nemedicinskim sredstvima za ovo odjeljenje.

Prema njenim riječima, ove godine, u komunikaciji sa nadležnima sa Klinike za dječije bolesti u Banjaluci, Odjeljenja pedijatrije i neonatologije Bolnice Istočno Sarajevo i Odjeljenja neonatologije Univerzitetske bolnice u Foči, ukazala se potreba za kupovinom toplih krevetića sa termoregulacijom i prateće opreme.

Tanićeva je istakla da do kraja novembra svi zainteresovani mogu da pozivom na broj 1415 mogu fa podrže akciju pod nazivom “Za topli zagrljaj” i doniraju jednu KM za nabavku toplih krevetića.

“Kada je riječ o podružnici Istočno Sarajevo imamo grupu zatvorenog tipa na Fejsbuku koja broji oko 400 članova gdje roditelji razmjenjuju iskustva o različitim pitanjima i problemima. Tu je i zvanična stranica Udruženja i roditelji uvijek mogu da mi se obrate”, istakla je Tanićeva.

U okviru obilježavanja 17. novembra u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu danas je otvorena izložba fotografija prijevremeno rođene djece pod nazivom “Nekad i sad”.

Organizovana je kreativna radionica za “Mrvice”, posjeta senzornoj sobi u okviru škole, a učenici, volonteri i članovi Savjeta učenika pripremili su prigodan program za posjetioce. Uručene su i zahvalnice pojedinicima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

U podizanju svijesti o prijevremenom rođenju djece podršku su dali i predškolska ustanova “Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu i ugostiteljski objekat “Mr. Elephant”, koji će večeras od 17.00 časova do ponoći sijati ljubičastom svjetlošću u čast svih mrvica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments