U osnivanju centar za osmatranje, obavještavanje i uzbunjivanje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas u Istočnom Sarajevu Republičku upravu civilne zaštite /RUCZ/ i Policijsku stanicu Istočno Sarajevo, gdje je obišla prostor i upoznala se sa aktivnostima u vezi sa osnivanjem centra za osmatranje, obavještavanje i uzbunjivanje.

Cvijanovićeva je izjavila novinarima da je će to biti jedan od najsavremenijih centara, i da je Republika Srpska jedina na Balkanu koja na ovaj način ulaže u ovu oblast.

Ona je istakla da se Vlada Republike Srpske obavezala da će uložiti 140.000 KM kako bi bio opremljen ovaj prostor u kojem bi trebalo da bude smještena sva potrebna oprema, te podsjetila da je za ovaj centar Danska već donirala 50.000 evra.

Cvijanovićeva je predstavnicima četiri regionalna centra RUCZ uručila ključeve od četiri automobila za potrebe deminerskih timova, za čiju je nabavku Vlada Srpske izdvojila oko 200.000 KM.

Ona je ukazala na važnost deminiranja – nasljeđa proteklog rata, te zahvalila deminerima na hrabrosti, radu, požrtvovanosti i ostalom što su uradili proteklih godina.

Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske nastoji da obezbijedi i dodatnu podršku za RUCZ, koja je veoma važan elemenat za reagovanje u hitnim slučajevima i tada predstavlja sponu između Vlade Republike Srpske i lokalnog stanovništva.

“Nastojimo da utvrdimo na koji način možemo bolje da uvežemo sve službe, da ih integrišemo kako bi mogle da odgovore potrebama građana”, istakla je Cvijanovićeva.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da su automobili koji su podijeljeni regionalnim deminerskim timovima u RUCZ u Banjaluci, Doboju, Istočnom Sarajevu i Trebinju namjenski napravljeni za transport neeksplodiranih ubojitih sredstava /NUS/.

Vrijednost jednog vozila je više od 46.000 KM i opremljeni su po najmodernijim standardima, te posjeduju sertifikate da mogu transportovati NUS.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments