U OŠ „Petar Petrović NJegoš“ otvorena Stem laboratorija

0

ISTOČNA ILIDŽA – Stem laboratorija vrijedna 20.000 dolara, koja će učenicima pomoći da savladaju nove vještine i postanu nosioci ekonomskog razvoja zasnovanog na znanju, otvorena je danas u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži.

Stem laboratoriju /Science Technology Engineering Mathematics/ otvorili su direktor ove škole Zdenka Perendija, direktor organizacije „Spasimo djecu“ za sjeverozapadni Balkan Anderea Žeravčić i načenik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović u prisustvu velikog broja nastavnika i učenika.

Ova škola jedna je od pet škola u Republici Srpskoj koje su uključene u prvu fazu primjene projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH“ koji sprovodi organizacija „Spasimo djecu“ uz podršku USAID-a.

Cilj projekta je da omogući uvođenje Stem pristupa u obrazovanje u BiH i otvori vrata mladim generacijama da se obrazuju za poslove i pozive koji će im omogućiti da budu konkurentni na tržištu rada.

Perendija je izrazila zadovoljstvo što je upravo njihova škola ušla u projekat unapređenja učenja i obrazovanja u BiH koji je prvenstveno baziran na prirodnim naukama, kao što su informatika i matematika.

„Ideja je da se nastavni sadržaji u okviru ovih predmeta povežu i učenicima učine dostupnim, kako bi mogli da prate napredak nauke i tehnologije koje se brzo razvijaju. Ovaj projekat će pomoći učenicima da kasnije budu sposobni da odaberu zanimanja kojih danas nema, a kojih će u budućnosti biti“, naglasila je Perendija.

Prema njenim riječima, Stem laboratorija prvenstveno je namijenjena učenicima viših razreda, ali, uz pomoć nastavnog kadra koji je u prethodnom periodu prošao kroz Stem obuku i oni mlađi moći će da pokažu svoje potencijale, kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da projekat Stem laboratorije predstavlja novi vid saradnje u oblasti nauke u 21. vijeku koja je neophodna i koja će pomoći budućim generacijama da steknu nova znanja.

„Ta znanja će novim generacijama omogućiti da postanju bolji članovi društva i da svojim radom i zalaganjem doprinesu da živimo u mnogo boljoj društvenoj zajednici nego što je ova danas“, rekao je Božović.

Direktor organizacije „Spasimo djecu“ za sjeverozapadni Balkan Anderea Žeravčić ukazala je na važnost promovisanja prirodnih nauka i Stem discipline, budući da istraživanja pokazuju da će to biti buduća zanimanja koja su već sada najtraženija na tržištu, a omogućiće i ekonomski razvoj u zemlji.

Osnovnu školu „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži trenutno pohađa 765 učenika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare