U opadanju broj maloljetničke delikvencije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo je u opadanju, zahvaljujući preventivnim aktivnostima policije. „Na području koje pokriva CJB Istočno Sarajevo problem maloljetničke delinkvencije nije izražen u posljednjih pet-šest godina“, izjavila je Srni portparol Centra Danka Tešić.

Ona je navela da je na području ovog centra u protekloj godini evidentirano 13 maloljetnika u izvršenju krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za 55,7 odsto manje u odnosu na 2011. godinu, kada je evidentirano 29 maloljetnika.

Prema njenim riječima, u opadanju je broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, kao i broj maloljetnih osoba koje su u sukobu sa zakonom, a sve zahvaljujući preventivnim mjerama policije, kao što su zabrana prodaje i točenja pića maloljetnim osobama, te organizovanje stručnih predavanja u školama.

„Maloljetnici obično čine krivična djela iz oblasti imovinskih delikata, odnosno krađe i teške krađe, čija materijalna vrijednost nije velika, kao i u narušavanju javnog reda i mira“, navela je Tešićeva.

Tešićeva je istakla da porodica i škola mogu i moraju da prepoznaju devijantna ponašanja kod maloljetnika i da o tome obavjeste policiju i druge institucije, kako bi se na vrijeme reagovalo.

Ona je naglasila da je u protekloj godini, Centar preduzeo niz aktivnosti na prevenciji nasilja u porodici i maloljetničkog prestupništva.

„Naše aktivnosti ogledaju se u održavanju predavanja u osnovnim i srednjim školama sa jasno definisanim temama za učenike, nastavnike i roditelje“, rekla je Tešićeva i dodala da će i naredne sedmice u srednjim školama biti održana predavanja o vršnjačkom nasilju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare