U novim domovima problem opremanje kuhinje

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas, nakon posjete novoizgrađenim studentskim domovima na Palama, da će ove sedmice biti završeno unošenje namještaja i čišćenje, ali ostaje problem opremanja kuhinje.
Malešević je rekao novinarima na Palama da će danas biti formirana komisija koja će izvršiti primopredaju izvršenih radova.

„Tender za opremanje kuhinje je u završnoj fazi i očekujem da će ovaj put uspjeti, jer bez kuhinje je problem useliti studente“, rekao je Malešević i zamolio studente da se strpe dok se ne završi kompletan posao kada će im domovi biti predati na upotrebu.

On je naglasio da je slično stanje i u novom studentskom domu u Foči, a na Bogoslovskom fakultetu za dvadesetak dana biće završena montaža namještaja, nakon čega slijedi tehnički prijem i useljavanje fakulteta.

Malešević je naglasio da zahtjev Unije studenata za smjenom direktora Studentskih domova Pale Dragana Bjelajca nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture, nego Vlade Republike Srpske i Upravnog odbora Studentskog centra Pale.

„Računam da će Upravni odbor i Vlada imati sluha da ovaj problem razriješe. Mislim da nije pammetno da dođe do onoga što su studenti najavili, jer bi takve najave mogle izazvati dodatne probleme u društvu u cjelini“, rekao je Malešević.

Komentarišući princip eksternog ocjenjivanja za srpski jezik i matematiku, uz fusnotu da će se ocjena za bošnjački jezik stavljati u kolonu napomena, Malešević je istakao da se po tom pitanju ne može ići iznad ustavnih okvira i da on potencira ustavno rješenje.

„Pošto je politika ta koja je dovela do ovih problema, politika ih mora i razriješiti“, rekao je ministar i dodao da proces eksternog ocjenjivanja vodi Republički pedagoški zavod koji ne traži nikakvu saglasnost od ministra.

On je dodao da to ponovo izaziva određene tenzije i najavio da će razgovarati sa direktorom Pedagoškog zavoda o tome kako izaći iz ovih problema.

Malešević je istakao da se, prema Ustavu, iz opisnog naziva „jezik srpskog naroda“ izvodi „srpski jezik“, hrvatskog naroda – „hrvatski jezik“ i iz opisnog naziva „jezik bošnjačkog naroda“ – „bošnjački jezik“.

„Neću da ulazim u to i prepuštam to stručnjacima i onima koji su odgovorniji za tu oblast nego ja“, rekao je Malešević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare