U nedjelju parastos ubijenim srpskim civilima u Jošanici

0

FOČA – U selu Hodžići, u Gornjoj Jošanici kod Foče u nedjelju, 21. maja, uoči Prenošenja moštiju Svetog oca Nikolaja, biće obilježeno 25 godina od stradanja 56 srpskih civila, koje su na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine ubili pripadnici takozvane Armije BiH.


Služenje parastosa kod spomenika stradalim srpskim mještanima Jošanice počeće u 12.00 časova.

Istog dana, opštinska Organizacija porodica poginulih, u okviru „Majskog sjećanja na jošaničko stradanje“, organizovaće hodočasne jošaničke zadušnice – pohod od centralnog spomenika u Foči do spomenika u Jošanici u čast nevino stradalih srpskih civila.

Učesnici hodočašća krenuće iz Foče u 7.30 časova prema 13 kilometara udaljenim Hodžićima u Gornjoj Jošanici da bi stigli na pomen parastos u 12.00 časova.

Iz Boračke organizacije Foča, koja je organizator obilježavanja stradanja jošaničkih Srba, napominju da je ovo najmasovnije stradanje srpskog življa u Gornjem Podrinju i podsjećaju da za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

Na Nikoljdan, prije 25 godina, dok su slavili krsnu slavu, mještane desetak jošaničkih sela, djecu, žene i starce, pripadnici muslimanske vojske iz Goražda pobili su na najmonstruozniji način, odsijecanjem dijelova tijela.

Sva sela su spaljena, a najmlađe žrtve bili su dvogodišnja Danka Tanović, te brat i sestra – sedmogodišni Dražen i desetogodišnja Dragana Višnjić.

Slučaj masakra u Jošanici godinama se bezuspješno vodio u Tužilaštvu u Trebinju, koje i pored brojnih svjedočenja preživjelih Jošaničana nikada nije podiglo optužnicu, a ništa se nije promijenilo ni kada je slučaj preuzelo Tužilaštvo BiH iz kojeg je rodbini žrtava u više navrata rečeno samo da je istraga u toku.

Iz Organizacije porodica poginulih podsjećaju da je prije dvije godine, prilozima vjernika, u blizini spomenika u Hodžićima počela gradnja spomen hrama Svetih Ćirila i Metodija.

Upućen je poziv ljudima dobre volje da u skladu sa mogućnostima pomognu da se završi spomen hram u Gornjoj Jošanici u znak sjećanja na 73 civilne žrtve i poginula borca tog kraja, od kojih je 56 ubijeno u zločinu muslimanske vojske 19. decembra 1992. godine.

Uplate se mogu izvršiti na žiro račun u Novoj banci broj: 555 8 0000 20 566 722, a iz inostranstva na devizni račun: 555 00000 20 567 219.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare