U nedjelju otvaranje međunarodne likovne kolonije

0

Međunarodna likovna kolonija “ART simpozijum Jahorina 2018”, koja će okupiti 20 slikara i vajara iz osam zemalja, biće otvorena u nedjelju, 15. jula, na Ekonomskom fakultetu na Palama.

Osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je danas Srni da će Međunarodna likovna kolonija trajati do 23. jula, kada će biti predstavljeni radovi učesnika koji dolaze iz BiH, Srbije, Makedonije, Rusije, Španije, Južne Koreje, Bugarske i prvi put iz Kine.

“Šesnaesti saziv Međunarodne likovne kolonije biće održan u prostorijama Studenskog doma na Palama, a otvaranje na Ekonomskom fakultetu, gdje i postoji stalna postavka djela nastalih na art simpozijumima do danas”, izjavio je Savić i dodao da su i ove godine zadržali temu “Figura u savremenoj umjetnosti i apstrakcija”.

On je istakao da je teško naći umjetnike koji koriste ovaj motiv figure, te da su zato pozvali i one koji će raditi pejzaže.

Savić je naveo da će Međunarodna likovna kolonija biti otvorena u 20.00 časova izložbom prošlogodišnjih radova, kao i promocijom kataloga
“ART simpozijum Jahorina 2017”, čiji je autor likovni kritičar Aleksandra Grandića iz Banjaluke.

Cilj Međunarodne likovne kolonije je afirmacija likovne umjetnosti, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma u Republici Srpskoj, BiH i regionu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

“Art simpozijum Jahorina” osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice i od tada se svake godine održava na ovoj planini.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments