U nedjelju obilježavanje stradanja 45 srpskih boraca

0

Na spomen-obilježju u Žepi u nedjelju, 4. juna, biće obilježeno 25 godina od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su iz zasjede napali i mučki ubili, a potom masakrirali pripadnici muslimanskih snaga.

Ovo je bio jedan od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Pala s obzirom na broj poginulih u jednom danu i na jednom mjestu.

Kolona koja se 4. juna 1992. godine kretala prema brdu Zlovrh bila je u humanitarnoj misiji i imala je zadatak da dostavi hranu i vodu vojnicima koji su obezbjeđivali radio-relejni objekat na toj koti.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu. Međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napali srpske vojnike.

Stojan Gluhović sa Pala kao pripadnik Paljanskog bataljona, tog 4. juna 1992. godine pratio je tenk i pragu na čelu kolone. On je, kaže, naslutio nevolju kada su im muslimanske snage minirale most na putu prema Zlovrhu.

„Nakon što smo most ponovo osposobili, naša kolona je nastavila dalje. U trenutku kada smo ušli u prvi klanac na nas je sa svih strana osuta paljba. Nastao je metež i borba u kojoj su se na sve strane čuli jauci ranjenih“, prisjeća se Gluhović.

On dodaje da su već na samom početku napada izgubili vezu sa pozadinom i ostatkom jedinice, a za povlačenja je bilo već kasno.

„Svima nam je bilo jasno da je dogovor prekršen i da nije ni trebalo vjerovati muslimanskim snagama. Ali, bilo je gotovo“, kaže Gluhović.

On je istakao da su muslimanske snage tada mučki ubile 45 i ranile gotovo 100 pripadnika Vojske Republike Srpske.

„Kako sam preživio? To sami Bog zna! Našao sam se ujutro u kanjonu neke rječice, a oko mene je bilo mnogo ranjenih i poginulih saboraca. Na sreću, ubrzo su nam pristigle u pomoć jedinice srpske vojske sa područja romanijske regije. Tek kada su se muslimanske snage povukle, vidjeli smo da su cijelim putem kuda je trebalo da prođemo bili iskopani rovovi. To je dokaz da je ovaj napad dugo pripreman“, naglasio je Gluhović.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je obilježavanje stradanja srpskih vojnika na Žepi dio kalendara obilježavanja značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova.

On je najavio da će u nedjelju, 4. juna, u Žepi biti služen parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na 45 palih srpskih boraca.

Prema njegovim riječima, njegovanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata najmanje je što sadašnje i buduće generacije mogu učiniti.

„Naša je obaveza da njegujemo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata, a najveća od svih je Republika Srpska“, rekao je Parađina Srni.

Pomenu u Žepi trebalo bi da prisustvuju porodice poginulih boraca, saborci, predstavnici boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, Srpske pravoslavne crkve i opština sa područja grada Istočno Sarajevo, kao i predstavnici Vlade i kabineta predsjednika Republike Srpske.

Boračke organizacije opština Pale, Istočni Stari Grad i Han Pijesak organizuju prevoz do Žepe – polazak iz Istočnog Starog Grada predviđen je u 8.00 časova ispred Mjesne zajednice Vučja Luka, sa Pala u 8.00 ispred spomen-sobe Koran, a iz Han Pijeska u 10.00 časova ispred spomen-sobe.

Parastos će biti služen od 11.00 časova na spomen-obilježju u Žepi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare