U nedjelju obilježavanje 25 godina od ubistva srpskih vojnika

0

Na spomen-obilježju u Žepi u nedjelju, 4. juna, biće obilježeno 25 godina od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su iz zasjede napali i mučki ubili, a potom masakrirali pripadnici muslimanskih snaga.
Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je ovo jedan od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Pala s obzirom na broj poginulih u jednom danu i na jednom mjestu.

„Oni su bili u humanitarnoj akciji, imali su zadatak da dostave hranu i vodu vojnicima koji su obezbjeđivali radio-relejni objekat na brdu Zlovrh“, podsjetio je Parađina u izjavi Srni.

Navodeći da je sa muslimanskim snagama bio postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, Parađina je rekao da je muslimanska strana ovaj dogovor prekršila.

„Tu su se pokazali srpska naivnost i kratko pamćenje, što nije prvi put, nažalost“, kaže Parađina.

On je dodao da je obilježavanje 25 godina od stradanja srpskih vojnika na Žepi dio kalendara obilježavanja značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova.

Parađina je najavio da će u nedjelju, 4. juna, u Žepi biti služen parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na 45 palih boraca.

Pomenu će prisustvovati porodice poginulih boraca, saborci, predstavnici Boračke organizacije, Srpske pravoslavne crkve, opštine Pale, Grada Istočno Sarajevo, kao i predstavnici Vlade i kabineta predsjednika Republike Srpske, te republičkih organizacija.

Prema njegovim riječima, njegovanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata najmanje je što sadašnje i buduće generacije mogu učiniti.

„Naša je obaveza da njegujemo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata, a najveća od svih je Republika Srpska“, rekao je Parađina i istakao da sve političke partije treba da shvate da su Republika Srpska i njeni interesi iznad svih.

Boračke organizacije opština Pale, Istočni Stari Grad i Han Pijesak organizuju prevoz do Žepe – polazak iz Istočnog Starog Grada predviđen je u 8.00 časova ispred Mjesne zajednice Vučja Luka, sa Pala u 8.00 časova ispred spomen-sobe Koran, a iz Han Pijeska u 10.00 časova ispred spomen-sobe.

Parastos će biti služen od 11.00 časova na spomen-obilježju u Žepi, najavljeno je iz Boračke organizacije Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare