U Mokrom počela izgradnja spomenika za 50 srpskih boraca

2

Izgradnja spomenika za 50 poginulih srpskih boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu počela je danas u Mokrom kod Pala gdje će se nalaziti pored spomenika žrtvama fašističkog terora, čija je rekonstrukcija u toku.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da opština investira 35.000 KM za izgradnju spomen-obilježja palim borcima i rekonstrukciju spomenika žrtvama Narodnooslobodilačkog rata.

“Želimo da zaokružimo kompleks da na jednom mjestu budu spomenici svima koji su dali živote i rodom su sa ovih područja ili su poginuli u bitkama. Ovaj kompleks će izgledati kako dolikuje”, izjavio je Jugović novinarima prilikom posjete lokaciji za izgradnju spomen-obilježja palim borcima.

Jugović je naveo da će opština, osim novca, obezbijediti nadzor i projektnu dokumentaciju u koordinaciji sa Boračkom organizacijom Pale i dodao da se završetak radova očekuje za mjesec dana, ako vremenski uslovu budu dozvoljavali.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je srpski narod vijekovima bio slobodarski.

“Važno je da se na ovom mjestu u naselju Mokro nalazi spomenik borcima Narodnooslobodilačkog rata, Srbima sa ovih područja koji su stradali samo zato što su željeli slobodu i mir, i borcima iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata gdje se srpski narod bori za slobodu i spas najmilijih”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, to potvrđuje da Republika Srpska vodi računa o tradiciji srpskog naroda i želi da očuva sve vrijednosti svog naroda koji se uvijek borio samo za slobodu.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Mihajlo Parađina istakao je da je Boračka organizacija važan društveni faktor koji njeguje tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i druge tekovine oslobodilačkih ratova na području Sarajevsko-romanijske regije.

“Kroz program Boračke organizacije Pale predvidjeli smo podizanje spomenika borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na kojem će se nalaziti 50 imena. Ovdje je koincidencija da to bude pored spomenika borcima iz Narodnooslobodilačke borbe i civilnim žrtvama fašističkog terora, jer su to Srbi koji su se u proteklom periodu borili za slobodu”, rekao je Parađina.

On je naglasio da je projektom predviđeno da dva spomenika čine kompoziciju, pa je potrebno urediti okolinu, kako bi ovo mjesto izgledalo kao spomen-park.

Lokaciju spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u naselju Mokro posjetio je i direktor paljanske “Elektrodistribucije” LJubomir Mrda, kao i stanovnici ove mjesne zajednice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Нека неко обавијести ове синове комунизма да смо у Другом свјетском рату имали још један ослободилачки и антифашистички покрет.

Dobar poduhvat samo pod uslovom da u spomeniku budu imena Veselinovica,Boza Plemica,Stevana Jugovica,Sava Derikonj I Jos dosta junaka Koji see borise za krst casni.