U Miljevićima služen parastos i položeni vijenci

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima danas je služen parastos nestalima u proteklom ratu, a ispred spomen-kosturnice položeni su vijenci, čime je završeno obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Vijence su položili predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, organizacija sarajevsko-romanijske regije proisteklih iz prošlog rata, te delegacije grada i opština Istočnog Sarajeva.

Prethodno su na mjestu stradanja osam pripadnika bivše JNA iz grupe “Transporter” u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine položeni vijenci i odata pošta poginulima i nestalima.

Delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i porodica ubijenih rezervista JNA prvi put je 2017. na mjestu stradanja položila vijenac i odala poštu ubijenim pripadnicima rezervnog sastava bivše JNA iz grupe “Transporter”.

Osmorica pripadnika bivše JNA iz grupe “Transporter” zarobljena je 22. aprila 1992. godine u Aerodromskom naselju, a potom za samo sat vremena ubijeni u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je taj datum ozvaničen kao Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Tog dana stradali su Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Pred Sudom BiH u toku je proces u predmetu “Veliki park”, u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane BiH Dragana Vikića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova takozvane BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments