U manastiru Svetog Georgija služen pomen poginulima

0
U manastiru Svetog Georgija služen pomen poginulima

SOKOLAC – U manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji danas je povodom Dana poginulih i nestalih boraca i civila Srpske, 15. septembra, služen pomen svim poginulim na području Sarajevsko-romanijske regije, kojem su prisustvovali članovi Koordinacije organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirjana Cabo rekla je Srni da su se članovi porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila okupili u manastiru da se pomole za spasenje duša poginulih i za spasenje svih onih koji su ostali.

„Zbog činjenice da nas je ovako malo na pomenu kome treba da prisustvuju članovi porodica sa područja regije, ne želim da prebacujem odgovornost na nekog drugog, možda smo i mi tu dosta krivi jer jako malo imamo od lokalne i šire zajednice“, istakla je Cabo.

Predsjednik Odbora potomaka-djece poginulih boraca Republike Srpske Goran Timotija izrazio je nezadovoljstvo što na današnjem pomenu poginulima u minulom ratu nisu prisustvovali predstavnici opštinskih i gradske vlasti i što je bio prisutan manji broj porodica poginulih na ovom pomenu u manastiru na Ravnoj Romaniji.

„To i jeste veliki problem porodica poginulih i nestalih jer nemamo na ovaj dan podršku vlasti, što je izraženije u istočnom dijelu Srpske. Nedostaju nam sredstva da bi mogli organizovati ovakve pomene i sjećanja na naše najbliže“, istakao je Timotija.

On je naveo da izgleda da se porodice i djeca poginulih samo pominju u predizbornim kampanjama, a nakon toga „sva obećanja nestaju bez traga“.

Timotija je rekao da želi da čuju odgovor vlasti od najvišeg od lokalnog nivoa, zašto je ovakavo stanje u Srpskoj, naglašavajući da su porodice poginulih vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

„Mi ćemo jedini stati iza grobova naših najbližih i ostati u ovoj Srpskoj. Ne želimo da idemo iz Srpske, već hoćemo zajedno da čuvamo ovu našu Republiku“, uputio je Timotija apel svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj.

On je jučerašnja dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske ocijenio kao sramotu za cijelu zajednicu.

„Mi kao porodice poginulih ne izdavamo nijednu stranku. Nama je jedina stranka Republika Srpska i očekujemo da složno branimo vitalne nacionalne interese“, rekao je Timotija.

Predstavnici Koordinacije organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo položili su vijenac na Centralni krst u Vojničkom spomen groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu, na kome je sahranjeno 956 srpskih boraca poginulih na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Oni će sutra prisustvovati obilježavanju Dana nestalih i poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Banjaluci, gdje će biti održana i sjednica Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske donijelo je 2006. godine odluku da se povodom Dana poginulih, 15. septembra, u svim opštinama Srpske služe parastosi poginulim i umrlim borcima 14. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare