U maju dvije decenije od osnivanja ratnih bolnica

0

Uz obiležavanje velikog jubileja, 20-godišnjice formiranja Vojske RS (VRS), na Palama će 11. maja biti održana svečana akademija kojom će se obilježiti dvije decenije od formiranja legendarnih ratnih bolnica „Koran“ na Palama, „Žica“ na Ilidži, kao i bolnica u Kasindolu i na Sokocu.

Na sjednici Odbora za obilježavanje ovih jubileja, kojom je predsedavao Mihajlo Parađina, predsjednik Boračke organizacije opštine Pale, donijeta je odluka da se, uz parastos poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i polaganje vijenaca na centralno spomen-obilježje na Palama, vijenci polože i na spomen-ploču ispred nekadašnje ratne bolnice na Koranu i na taj način oda počast svim ljekarima i medicinskim radnicima koji su tokom rata spasli veliki broj života pripadnicima VRS i civilima u sarajevsko-romanijskoj regiji.

U izjavi za Press RS Parađina je ocijenio da narod i borci ovoga kraja nikada neće zaboraviti ogroman doprinos koji su ljekari i medicinsko osoblje u četiri ratne bolnice dali u odbrani sarajevsko-romanijske regije.

– Svečana akademija i posjeta zgradi nekadašnje ratne bolnice „Koran” na Palama, koja je danas pretvorena u studentski centar, biće prilika da se sjetimo živih i poklonimo se preminulim ljekarima i medicinskim radnicima koji su, radeći bez prestanka i u nemogućim uslovima, zbrinjavali ranjene i liječili bolesne – naglasio je Parađina.

U radu odbora, osim predstavnika vlasti opštine Pale i grada Istočnog Sarajeva, učestvovali su i nekadašnji osnivači i direktori ratnih bolnica, doktori Tomislav Taušan, Mirko Šošić, Slavko Ždrale i Milan Pejić. Oni su istakli da je osnivanje ovih bolnica udarilo temelje organizaciji zdravstvene službe u istočnom dijelu RS, kao i osnivanju Medicinskog fakulteta u Foči.

– Za vrijeme rata, ova služba i ove bolnice funkcionisale su kao jedno tijelo, pomažući jedna drugoj u zbrinjavanju ranjenika i bolesnika. Na ovaj način, za koji se nadamo da će postati tradicionalan, želimo da se ponovo okupimo na jednom mjestu, sjetimo se tih slavnih dana istorije i svih naših preminulih kolega, koji su svoje znanje, stručnost i ljekarsku etiku ugradili u temelje RS – istakao je akademik dr Mirko Šošić.

(www.palelive.com / Press.rs)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments