U maju „Dan otvorenih vrata“ na Muzičkoj akademiji UIS-a

0

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u srijedu, 5. maja, biće organizovan „Dan otvorenih vrata“, kada će budući studenti moći da se upoznaju sa profesorima i pristupe polaganju „probnog“ prijemnog ispita, rekla je Srni dekan Maja Žuža.

Žuža je navela da su na sajtu i na „Fejsbuk“ stranici Muzičke akademije postavljeni informatori, kao i službene elektronske adrese nastavnika i saradnika, a promotivni materijal u elektronskoj formi proslijeđen je svim srednjim školama u BiH.

Novina je, dodala je, mogućnost studiranja na budžetu za studente prvog ciklusa studija.

„U predstojećoj akademskoj godini na Vokalno-instrumentalnom studijskom programu prvog ciklusa studija imaćemo mogućnost upisa 23 studenta na budžet i dva na samofinansiranje, dok na Muzičko-pedagoško-teorijskom studijskom programu upisujemo deset studenata na budžet, a šest na samofinansiranje“, rekla je Žuža.

Ona je navela da su pokrenuli i proceduru modernizacije nastavnih planova i programa prvog i drugog ciklusa studija.

„U procesu smo i licenciranja trećeg ciklusa studija, na modulima za klavir i violinu. Nadamo se da ćemo sistematskim sprovođenjem unapređenja postojećih smjerova na Muzičkoj akademiji i postepenog proširivanja novim smjerovima, pružiti budućim studentima zavidan kvalitet obrazovanja“, rekla je Žuža.

Ona je najavila da će 11. Internacionalni festival harmonike „Akordeon Art plus“ u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Muzičke akademije i Asocijacije za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ biti održan onlajn od 31. maja od 3. juna, te Treće Međunarodno takmičenje pijanista.

Više informacija o takmičarskom dijelu festivala, zainteresovani mogu da pronađu na sajtu www.akordeonartplus.mak.ues.rs.ba i „Fejsbuk“ stranici Muzičke akademije.

Žuža je podsjetila da Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom dirigenta Rada Radovića, ove godine obilježava dvije decenije od osnivanja i kontinuiranog rada. Tim povodom će u periodu od 21. do 23. maja biti održana centralna proslava.

Ona je istakla da Muzička akademija zahvaljujući predanom i visoko profesionalnom angažmanu dirigenta Željke Milanović može da se pohvali akademskim orkestrom i horom, a nastupiće na svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta i na kocertu povodom slave – Svete velikomučenice Teodosije Tirske.

Prema njenim riječima, nastavu su, na osnovu odobrenja resornog Ministarstva i odluke Senata Univerziteta, u najvećoj mjeri izvodili u učionicama, a intenzivno rade i na prezentaciji, pa su tako pokrenuli „Fejsbuk“ stranicu, „Jutjub“ kanal i „Instagram“.

Uskoro će, kako je najavila, DVD koncerta djela kompozitora Muzičke akademije, u izvođenju nastavnika i studenata ove visokoškolske ustanove.

Žuža je napomenula da su na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, u disciplinama solo pjevanje i harmonika, studenti osvojili veliki broj laureatskih i prvih nagrada.

Ona je rekla da su poslije 26 godina postojanja i uspješnog rada Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzička akademija ušli u proceduru projektovanja i izgradnje nove zgrade, čime će se steći izuzetni uslovi za budući rad i napredak studenata.

Završetak radova planiran je u septembru 2022. godine. „Ovim povodom neizmjernu zahvalnost dugujemo Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, te čelnicima grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo“, istakla je Žuža.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare