U Kukavicama služen parastos za 26 ubijenih srpskih civila

0

ROGATICA – U mjestu Kukavice kod Rogatice danas je služen parastos za 26 srpskih civila koje su na današnji dan 1992. godine iz zasjede ubili pripadnici takozvane Armije RBiH dok su pred muslimanskom ofanzivom bježali Goražda.
Najstarija žrtva bila je baka Tankosava Gavrilović od 82 godine, dok je najmlađi ubijeni Milan Đurović bio beba od samo nekoliko mjeseci.

Predsjednik Regionalnog udruženja logoraša iz Višegrada Dragiša Andrić rekao je da se ovaj strašan zločin dogodio u kanjonu rijeke Rakitnica u Kukavicama.

On je istakao da se mnogo veći zločin dogodio Srbima koji su ostali u Goraždu, gdje je ubijeno više od 250 srpskih civila, a da su mnogi odvedeni u logore gdje su bili podvrgnuti strašnim mučenjima.

Andrić je kao primjer naveo logor „Mujkovića polje“, gdje je bilo više od 50 zarobljenih Srba, a samo je dvoje preživjelo.

Prema njegovim riječima, ništa bolje nije bilo ni u logoru Štampariji u Vitkovićima i u bivšoj zgradi ZOIL-a u Goraždu, te u zatvoru Policijske stanice.

Andrić je napomenuo da od 159 nestalih Srba u Goraždu, njihove porodice i dalje tragaju za više od 90 srpskih civila.

Parastos kod spomen-obilježja ubijenim civilima u Kukavicama služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Vijence su položile zajednička delegacije opština Rogatica i Novo Goražde, boračke organizacije iz ove dvije opštine i iz Višegrada, Regionalnog Udruženja logoraša i porodice poginulih Srba.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare