Na Filozofskom fakultetu na Palama u petak je predstavljena je knjiga „Dosije Sarajevo“ autora Milivoja Ivaniševića, koja sadrži 7.428 imena srpskih ratnih žrtava u Sarajevu, imena njihovih egzekutora, kao i svjedočenja 80 ljudi o tome kako su mučeni, silovani, ispitivani.

Ivanišević, koji je i predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku, rekao je sinoć novinarima da je rad na knjizi i samo prikupljanje svih dokumenata o srpskim stradanjima trajao dugo jer se građa zasniva na autentičnim dokumentima koji zaslužuju izuzetnu pažnju.

„Čak 85 odsto Srba ubijeno je u svojim selima. Analizom sam utvrdio da su muslimanski vojnici najviše ginuli prilikom napada na srpska sela, gdje su Srbi morali da se brane“, rekao je Ivanišević.

On je naveo da je takozvana blokada Sarajeva bila samo kolateralna šteta uzrokovana neangažovanjem međunarodnih institucija da zaštiti srpska sela oko Sarajeva koja su stradala već do juna 1992. godine.

Ivanišević je naglasio da se Srbi nisu prihvatili oružja da bi blokirali muslimane.

„Ako mi selektivno nismo granatirali, kako to onda nijedna kuća, objekat, džamija nije pogođena. Mi smo čuvali vjerske objekte“, rekao je on i dodao da je sve što je urađeno, urađeno krajnje pedantno, savjesno i da izazove što manje ljudskih gubitaka.

Ivanišević je istakao da u srpskom dijelu Sarajeva nije registrovan nijedan logor niti muslimanska grobnica, dok su u Sarajevu nađene desetine.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je sve vrijeme rata bilo u žiži interesovanja svjetske javnosti, ali i centar islamizacije BiH, a da Srbi nisu bili dovoljno efikasni u zaštiti svojih nacionalnih, vjerskih prava i interesa, talas islamizacija bi zahvatio te prostore, što je i bio cilj Alije Izetbegovića zadat u njegovoj „Islamskoj deklaraciji“.

On kaže da nigdje nije stradalo više žena nego u Sarajevu i to na najsramotniji i najteži način.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što organizuju promociju knjige „Dosije Sarajevo“ Milivoja Ivaniševića koji je istrajni istraživač srpskih stradanja u BiH, a posebno u Sarajevu.

On je ocijenio da ono što se dešavalo sa srpskim narodom u Sarajevu i uopšte u BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, predstavlja samo „vrh ledenog brijega“ ili kraj procesa zatiranja Srba u BiH čiji se korijeni mogu naći u 19. vijeku.

„Proces zatiranja srpske nacije i pravoslavlja zapadno od rijeke Drine nije završen i iskreno se nadam da neće ni biti dok postoji Republika Srpska kao institucionalni okvir koji štiti `ostatke ostataka` Srba“, rekao je Mastilović.

On kaže da je učinjen planirani genocid nad srpskim narodom i uopšte pravoslavnim narodom zapadno od Drine, te da je zanimljivo da narod, koji je preživio sva stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu, genocid, čišćenja, egzoduse, masovna ubijanja u toku rada od 1992. do 1995. godine, bude proglašen genocidnim.

Na promociji knjige govorili su i Jovan Delić, Slobodan Remetić, Sreto Tanasić, Zoran Jelisavčić, Darko Đogo, a izdavač knjige je „Hrišćanska misao“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Sve je kristalno tačno i jasno što je rečeno i napisano u ovoj knjizi, ali nažalost zapadni svjetski moćnici kreiraju stvarnost, ratove , pobjede, istine, istoriju, propagandu…, tako da se teško može predočiti pravo stanje i istina.

Međutim, ne treba i ne smije se posustati…, nego se na svim nivoima društva i vlasti treba boriti za istinu o stradanju Srba. Nažalost, samo rijetki i časni pojedinci još imaju snage i volje da dokažu istinu, uglavnom pisanom i izrečenom misli, dok su institucije totalno zatajile i bave se borbom za vlast i dnevnopolitičkim interesima!!!

Sve čestitke za autora i knjigu!