U jeku akcije prikupljanja pomoći, problem sa klizištima i odronima

0

U opštini Pale danas je održan radni sastanak sa predstavnicima Civilne zaštite, opštinske i republičke organizacije Crvenog krsta na kojem je razmatrana aktuelna situacija na Palama i koordinacija aktivnosti na prikupljanju pomoći za poplavama ugrožena područja Republike Srpske.

Prema informacijama rukovodioca Civilne zaštite Dragana Eleka, na području opštine problem više ne pričinjavaju izlivanja rijeka već pojava klizišta, odrona, začepljanje propusta i prekidi nekih lokalnih puteva.

Najveće klizište nalazi se na području Briježđa i Majdanima, gdje je ugrožena jedna kuća, dok su evidentirana oštećenja puteva na lokaciji Podcareve vode, Kremenita Brda, Gornji Rakovac, Bogovići, Sumbolovac i Donji Pribanj.

Opštinsko rukovodstvo je naložilo Civilnoj zaštiti da u saradnji sa komunalnim preduzećem riješi ove probleme, kao i da u narednim danima u slučaju izražene potrebe na terenu reaguje sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta Pale.

Na današnjem sastanku dogovoren je način i vrsta prikupljanja pomoći preko ovlaštenih institucija, odnosno opštinske organizacije Crvenog krsta Pale.

Građane Pala koji žele da upute pomoć za poplavama ugrožena područja, to mogu učiniti se u skladištu Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale, zatim njihovom punktu ispred Tržnog centra „Tom“, u prostorijama mjesnih zajednica Mokro i Podgrab u toku dana do 20.00 časova, a sutra od 9.00 do 17.00 časova.

Grupa građana opštine Pale na čelu sa načelnikom Miodragom Kovačevićem od juče se nalazi na najugroženijim područjima – u Šekovićima i Bijeljini gdje je isporučena pomoć u hrani, vodi, gumenim čizmama i kabanicama, kao i građevinska mehanizacija firmi sa područja opštine koji pomažu u raščišćavanju puteva i evakuaciji stanovništa.

Opštini Pale i danas se javljaju firme koje stavljaju na raspolaganje svoju operativu koja se raspoređuje prema prioritetima.


Mašine firmi „Majnex, „Stanišić“ i „Velike Šume“ krenule jutros put Šekovića. Foto D. Krstić


Akcija prikupljanja pomoći na Stanici Pale. Foto V. Dubovina.


Posjeta Šekovićima završena. Stigla su dva kombija i jedan kamion namirnica, kao i četiri bagera za pomoć u sanacijama.


Punjenje kamiona „Maxi komerca“ prikupljenim namirnicama. Kamion je krenuo prema Bijeljini. Drugi kamion će krenuti u večernjim časovima prema Šekovićima.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/prikupljanje-pomoci-17-05-2014/] width=[54] height=[54] title=[PRikupljanje pomoći 17.05.2014] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}


Ako ne možete pomoći ni na jedan drugi način, postoji humanitarni broj 1458 preko kojeg donirate 1 KM za pomoć stanovništvu u poplavljenim područjima Srpske.

Pratite Facebook stranicu Vlade RS – Poplave – Republika Srpska


Žiro računi Vlade Republike Srpske

KM – ŽIRO RAČUN ZA POMOĆ POPLAVLJENIM PODRUČJIMA

Novčana pomoć za poplavljena područja i stanovništvo u KM može se uplatiti na Račun posebnih namjena za pomoć poplavljenim područjima, broj 562 099 80946823 10 otvoren kod NLB Razvojna banka a.d. Banja Luka.

DEVIZNI ŽIRO RAČUN:

Ministarstvo finansija: Jedinstveni devizni račun trezora
Adresa: Trg Republike Srpske 1 BA-78000 Banja Luka

SWIFT: BLBABA22
Broj računa: BA39 5517 9048 0118 3851
Svrha doznake: Pomoć poplavljenim područjima

Žiro računi Crvenog krsta Republike Srpske – Pale

Za uplate u zemlji:
KOMERCIJALNA BANKA A.D. Banjaluka
571 05000000342 85
sa naznakom „ZA POMOĆ STANOVNIŠTVU POPLAVLJENIH PODRUČJA“

Za uplate iz inostranstva:
NLB RAZVOJNA BANKA A.D.
SWIFT CODE RAZBBA22
IBAN račun klijenta: BA395620128039461369
Naziv klijenta: CRVENI KRST REPUBLIKE SRPSKE
Adresa klijenta: SRPSKIH RATNIKA 1, 71 420 PALE

DEVIZNI RAČUN: 508-4101833294

Pored evakuacije i smještaja ugroženog stanovništva, najnužnija je pomoć u sljedećim artiklima: voda za piće, paketi hrane, paketi higijene, gumene čizme, deke, spužve, pumpe za izbacivanje vode, grijalice, agregati, sredstva za dezinfekciju, posteljina, pelene za djecu, pelene za odrasle, isušivači vlage, kanisteri za vodu, svijeće, kabanice, kreveti i ostalo.

DEŽURNI TELEFON + 387 57 223 533 (CRVENI KRST REPUBLIKE SRPSKE)

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare