U Istočnom Sarajevu Održana radionica „Prevencija i tretman dijabetesnog stopala“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dijabetesno stopalo je najčešća komplikacija šećerne bolesti koja je uzročnih najvećeg broja amputacija u RS. Dijabetesno stopalo se javlja kada, usljed visokih vrijednosti šećera u krvi dolazi do propadanja tkiva, nastanka rana i drugih komplikacija koje se često završavaju amputacijom.
Međutim, smatra se da je između 49% i 85% dijabetesnih amputacija moguće spriječiti ukoliko se pacijenti aktivno uključe u kontrolu vlastite bolesti i nauče kako da spriječe i prepoznaju komplikacije na stopalu.

Upravo zbog toga je u pansionu Kamin u Istočnom Sarajevu 24. i 25.11.2016. održana edukativna radionica pod nazivom „Prevencija i tretman dijabetesnog stopala“.

Radionica koja se provodi po međunarodnom programu Korak po Korak – SbS (Step by Step) je namjenjena timovima porodične medicine i centara za fizikalnu medicinu, a ciljevi edukacije su uvećanje znanja i vještina zdravstvenih radnika te ujednačavanje pristupa u liječenju i prevenciji dijabetesnog stopala, koji je usklađen sa novim preporukama Međunarodne radne grupa za dijabetesno stopalo.

Edukatori na radionicama su doktori i medicinske sestre koji su stekli međunarodni sertifikat programa Korak po Korak – SbS (Step by Step) iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Banja Luka koji je referentna ustanova za tretman dijabetesnog stopala i protetičku rehabilitaciju.

Nakon održane radionice, stručnim timovima će na raspolaganju biti brošura „Dijabetes i stopala“ koja će biti dijeljena pacijentima oboljelim od dijabetesa, a koja sarži savjete o njezi stopala brizi i sprečavanju razvoja komplikacija na stopalu.

Edukacija se provodi u sklopu Projekta Unapređenje prevencije i tretmana dijabetesnog stopala u Republici Srpskoj koji finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare