U Istočnom Sarajevu obilježen Dan ruskog jezika

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u BiH nastojaće da proširuje i promoviše ruski jezik u BiH i srpski jezik u Rusiji kao sponu između naroda, izjavio je danas prvi sekretar ruske ambasade Jurij Pičugin na obilježavanju Dana ruskog jezika u Istočnom Sarajevu.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo je, u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH i Muzičkom akademijom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, organizovala obilježavanje Dan ruskog jezika tokom kojeg su video-linkom aktivnosti na promociji srpskog jezika u Rusiji predstavili predstavnici Centra slovenskih kultura Sveruske državne biblioteke za stranu književnost u Moskvi.

Pičugin, koji je nadležan za kulturnu, naučnu i obrazovnu saradnju, izrazio je zahvalnost organizatorima obilježavanja Dana ruskog jezika u Istočnom Sarajevu, prije svega direktoru Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataši Kulašinac i dekanu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevo Maji Žuža.

On je istakao značaj praznika Dana ruskog jezika za sve građane Rusije, naglasivši da je poznata ruska izreka „Puškin, to je naše sve“.

„Naš najeminentniji pjesnik Aleksandar Puškin, za kojeg ćemo 225 godina od rođenja proslaviti naredne godine, čovjek je koji je ruski jezik promijenio zauvijek i ima isti značaj kod nas, kao i Vuk Karadžić za srpski jezik“, rekao je Pičugin.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža istakla je plodnu i uspješnu saradnju koju ova obrazovna institucija ima sa muzičkim akademijama na teritoriji Ruske Federacije.

„Naša odanost ruskoj duhovnosti, jeziku i kulturi na našem podneblju i činjenica da je ogroman broj profesora na Muzičkoj akademiji završio osnovne i magistarske studije na području Ruske Federacije rezultiralo je time da smo ove akademske godine otvorili sudijski program na ruskom jeziku“, rekla je Žuža.

Ona je prisutnima predstavila studijski program na ruskom jeziku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevo, istakavši da će se realizovati na smjerovima klavir, harmonika, solo pjevanje, violinu i violu.

„U samostalnom kapacitetu od 80 odsto ćemo realizovati nastavu na ruskom jeziku za sve zainteresovane studente“, rekla je Žuža i dodala da budući studenti nisu oni koji su doseljenici sa područja Ruske Federaciji na teritoriji Balkana, nego je riječ o kandidatima koji iz Rusije direktno dolaze da studiraju na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izrazila je nadu da će u narednom periodu biti ozvaničena i saradnja sa Sveruskom državnom bibliotekom za stranu književnost iz Moskve.

Kulašinčeva je istakla da fond knjiga na ruskom jeziku u Matičnoj biblioteci broji oko 700 knjiga, a napomenula je i da je biblioteka organizuje kurs ruskog jezika čiji su polaznici biliprisutni na obilježavanju Dana ruskog jezika.

Dan ruskog jezika slavi se u okviru tradicije UN s obzirom na to da je 2010. godine pokrenuta inicijativa o obilježavanju dana zvaničnih jezika UN, što je proglašeno i posebnim ukazom predsjednika Rusije.

Ruski jezik je slovenski jezik sa najvećim brojem govornika i zvanični je jezik u 11 zemalja, a njime u svijetu govori više od 260 miliona ljudi. Ubraja se u šest diplomatskih jezika svijeta.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare