U institucijama BiH štititi RS

0

Predsjednik Republike Srpske  Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku vođstva Srpske, SNSD-a i SDS-a sa predstavnicima Srpske u Parlamentarnoj skupštini i institucijama BiH razgovarano o njihovom budućem djelovanju i zaštiti interesa RS uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Prema Dodikovim riječima, suštinski dogovor postignut na ovom radno operativnom sastanku jeste da sve ono što nije u okviru 10 ustavnih nadležnosti BiH prije nego bude usvojeno na nivou BiH mora imati saglasnost RS i Federacije BiH.

„Do sada tih sporazuma nije bilo i mi ćemo od sada sve te zakonske inicijative dovesti u poziciju sporazuma, bez čega neće biti moguće da one budu usvojene“, rekao je Dodik, podsjećajući da su pred BiH razmatranje i usvajanje zakona o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, implementacije odluke u slučaju Sejdić i Finci, te usvajanje Budžeta.

Predsjednik RS odbio je mogućnost povećanja Budžeta na nivou BiH.

„Budžet mora biti smanjen u rasponu od 15 – 18 odsto, mora se zaustaviti zapošljavanje administracije i smanjiti enormna primanja koja nisu u skladu sa trenutnim ekonomskim i socijalnim stanjem u BiH“, rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da je razgovarano o metodologiji kako da RS od FBiH naplati 68 miliona KM duga od poravnanja po osnovu indirektnih poreza.

Ocijenivši da nadležni u FBiH neće da donesu operativnu odluku o vraćanju novca, Dodik je rekao da će RS do naplate duga pokušati da dođe razgovorima, ali da je spremna da ovaj dug naplati i po cijenu ukidanja indirektnih poreza.

„Tih 68 miliona mora biti vraćeno u roku od 30 do 60 dana. Ne bude li bilo vraćeno, stavićemo na tapet indirektne poreze“, poručio je predsjednik RS, navodeći da je u prvih sedam mjeseci ove godine FBiH od indirektnih poreza povukla 16 miliona KM više nego što je trebalo.

On je podsjetio da je u RS u toku izrada analize koliko BiH košta RS, ali i o tome koliko je do sada poštovan Dejtonski sporazum i najavio da će o ovom dokumentu, nakon što bude završen, raspravljati nadležne institucije.

Govoreći o predstavnicima RS u institucijama BiH koji nisu došli na današnji sastanak Dodik je rekao da se svi oni koji nisu došli, ukoliko ne budu jasno opravdali svoj nedolazak, mogu smatrati diskvalifikovanim u pogledu daljih mogućnosti da rade te poslove kad dođu na dnevni red imenovanja.

„Ne može neko koga bira parlament RS biti bez odgovornosti“, rekao je Dodik komentarišući nedolazak predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića.

Dodik je ponovio da će na međustranačkom sastanku u Mostaru o formiranju vlasti na nivou BiH predstavnici stranaka iz RS zastupati poznate stavove o poštovanju principa rotacije i tome da Srbima pripadaju četiri ministarska mjesta, kao i da će dati podršku legitimno izabranim političkim predstavnicima naroda.

Zamjenik predsjednika SDS Predrag Kovač izjavio je da SDS i SNSD imaju usaglašene stavove o nastavku i produbljavanju saradnje o konkretnim pitanjima koja se tiču nastupa na nivou BiH i RS.

„Ono što ćemo raditi svakako jeste koordinacija svih predstavnika RS u institucijama BiH i naravno provođenje ovih politika koje dolaze iz RS a tiču se prije svega interesa RS i svih onih koji u njoj žive“, rekao je Kovač na konferenciji za novinare.

On je istakao da ovi sastanci nisu usmjereni ni protiv koga. „Jednostavno želimo da naš status u okviru BiH ostane nepromijenjen i da Dejtonski mirovni sporazum do kraja ostane na snazi“, zaključio je Kovač.

Današnji sastanak sazvali su Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, a prisustvovali su mu i predsjednici Vlade RS Aleksandar Džombić i Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Dodik je po završetku konferencije za novinare sa ministarkom porodice, omladine i sporta na sportskim terenima na Jahorini obišao učesnike košarkaškog kampa „Hipo 3 poena“.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments