U hramu na Palama održan „Čas ćirilice“

0

Učenici osnovnih škola sa Pala predstavili su radove o temi „Zašto volim ćirilicu“ na „Času ćirilice“, koji je održan u hramu Svetog arhangela Gavrila. LJubinko Stojanović, predsjednik Udruženja „Ćirilica“ iz Beograda koje je organizovalo „Čas ćirilice“, rekao je da se predavanje o ćirilici održava u okviru 20. Zimskih susreta srpskih zemalja i da će najbolji radovi biti nagrađeni.

„Dolazimo na Jahorinu 20 godina i, osim lijepog raspoloženja i lijepe sportske priče, donijeli smo nešto što povezuje srpski narod. Presretni smo što smo kao udruženje u prilici da se predstavimo pred skoro 500 djece“, rekao je Stojanović.

On je rekao da se Udruženje trudi da Srbima sačuva srpsko pismo odnosno da ga štiti od njegovog naroda.

„Kad smo se okupili naša prva ideja bila je da razlozi našeg postojanja prestanu, jer bi to značilo da smo uspjeli da sačuvamo ćirilicu“, rekao je Stojanović.

On je podsjetio da su mnogi poznati Srbi u istoriji „platili glavom“ zato što su pisali ćirilicom, kao što je veliki slikar Sava Šumanović koji nije htio da svoje slike potpisuje latinicom.

„Nažalost, danas u Beogradu postoje samo tri ćirilična natpisa, iako Član 10 Ustava Srbije govori da je službeni jezik srpski, a pismo ćirilica“, dodao je Stojanović.

On je podsjetio da Udruženje postoji već sedam godina i da je od dolaska najvećeg srpskog pjesnika Dobrice Erića za predsjednika ovog udruženja krenulo nabolje i da ih ljudi sve više prepoznaju i cijene.

Direktor Zimskih sustreta Petar Stakić rekao je da je riječ o višedimenzionalnom projektu koji je kulturološki, turistički, sportski i edukativni.

„U okviru tog projekta svake godine promovisali smo vrijednost druženja i mnogih drugih detalja, kao što je sport, a tu su i ovakvi događaji kojima želimo da generacijama iza nas pokažemo koliko je značajno napraviti i unapređivati ovakvu saradnju“, naglasio je Stakić.

On je upozorio da se ćirilica polako potiskuje na veoma prefinjene načine tamo gdje bi morala da postoji.

„Ćirilica se svjesno poništava, o čemu govori i posljednja događanja u Crnoj Gori, ali i drugim zemljama, i baš zbog toga mislim da je postojanje Udruženja „Ćirilica“ veoma značajno i da se mora ofanzivno postupiti kako bi se naše pismo spašavalo“, smatra Stakić.

Prema njegovim riječima, jedan od načina je i današnje druženje više o 500 mališana koji na svoj način daju doprinos čuvanju ćirilice.

Na Jahorini se održavaju julibarni 20. Zimski susreti srpskih zemalja, na kojima se okupilo oko 300 učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Vukovara.

Manifestacija je ove godine okupila sportiste, kulturne i javne radnike, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Susreti datiraju od februara 1995. godine kada je u teškim ratnim danima grupa srpskih rodoljuba u organizaciji Asocijacije „Sport za sve“ iz Beograda organizovala konvoj sa humanitarnom pomoći za napaćeni narod Srpske.

U proteklom periodu bilo je 3.000 učesnika, a broj gradova i mjesta iz kojih učesnici dolaze stalno se širi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare