U gornjem Podrinju i na Romaniji očekuje se rod malina od 1.200 tona

0

Na području opština Rudo, Višegrad, Novo Goražde, Čajniče, Rogatica i Pale ove godine očekuje se rod maline oko 1.200 tona, procjenjuju u sokolačkoj Područnoj jedinici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Viši stručni saradnik za voćarstvo u ovoj područnoj jedinici Dragan Bejatović rekao je Srni da na ovom području ima malinjaka na oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a lani ukupan rod maline bio je 900 tona.

Berba maline je, kako kaže, počela u ravničarskim područjima, a naredne sedmice počeće i u brdskim predjelima, što je desetak dana prije nego prethodnih godina.

“Kvalitet maline je dobar, a uzgajivači predaju maline hladnjačama ne znajući kolika će biti cijena”, naveo je Bejatović.

Dosta malinjaka je, prema njegovom mišljenju, u lošem stanju zbog prošlogodišnje suše, pa se očekuje umanjen rod ove jagodičaste vrste.

“Otkupna cijena još nije utvrđena, a stručnjaci procjenjuju da bi zbog očekivanog manjeg roda i veće potražnje mogla biti veća nego prošle godine”, kaže Bejatović.

On je naveo da na području koje pokriva ova područna jedinica djeluje pet otkupljivača – “Hip-eks” Novo Goražde kapaciteta skladištenja 2.000 tona, Poljoprivredna zadruga “Uvac-Rudo” u Rudom kapaciteta 250 tona, “Hladnjača Aleks” Višegrad kapaciteta 250 tona, “Konte-ko” Rogatica kapaciteta 200 tona i “Boletus RS” Foča kapaciteta 300 tona.

Bejatović kaže da je ovih dana zrenje maline u punom jeku, ali da kiše otežavaju berbu, a velika vlažnost utiče na pojavu gljivičnih oboljenja, što može uticati na kvalitet.

Područna jedinica na Sokocu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments