U dva uzorka pronađen povećan sadržaj hroma

0

Povećan sadržaj hroma pronađen je u dva uzorka uzeta sa područja Istočnog Sarajeva prilikom vanrednih kontrola Republičke ekološke inspekcije zbog odlaganja otpada iz visočke kožarske industrije “Asa prevent” i taj dio otpada kategorisan je kao opasan, potvrđeno je danas Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Za preostale uzorke utvrđeno je da je riječ o neopasnom tehničkom otpadu, ali koji zahtijeva poseban tretman u zavisnosti od sadržaja utvrđenog analizama, navode u Inspektoratu.

Ukupno je uzeto sedam uzoraka i svi su bili dostavljeni Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd na laboratorijske analize.

Analizama u laboratorijama utvrđeno je da je sadržaj radionuklida ispod granica radioaktivne kontaminacije, propisanih za otpadni materijal, te ispitivani uzorci u pogledu radioaktivne kontaminacije ne predstavljaju opasnost za životnu sredinu, kažu u Inspektoratu.

Lokacije na kojima su vršene vanredne kontrole su gradska deponija “Stanišić” kojom upravlja JKP “Pale”, lokacija “Borija-Hreša” u opštini Istočni Stari Grad kojom upravlja JKP “Glog” Istočni Stari Grad, te lokalitet “Donja Sijetlina” u opštini Pale sa desne strane magistralnog puta Pale – Podgrab.

Na osnovu rezultata analiza, ekološki inspektori su u drugoj polovini jula izdali dva rješenja nadležnim kominalnim preduzećima da u roku od 90 dana uklone otpad sa deponije “Stanišića do” i deponije “Borija-Hreša” i danas je u toku izvršenje mjera koje su inspektori naložili, ističu u Inspektoratu.

Treće rješenje je izdato u avgustu i rokovi za izvršenje mjera iz ovog rješenja još teku.

Kožarski otpad iz Visokog, koji je proteklih mjeseci bio deponovan na lokalitetu Borije u opštini Istočni Stari Grad, danas je uklonjen i vraćen u Federaciju BiH, javio je dopisnik Srne.

Riječ je o 17 tona otpada koji je proglašen opasnim po zdravlje ljudi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments