U četvrtak hodačasnici kreću pješke do Ostroga

0

Grupa od desetak hodočasnika sa Pala na tradicionalno pokloničko putovanje u manastir Ostrog krenuće u četvrtak, 9. maja, kako bi se poklonili moštima velikog svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog.

Jedan od hodočasnika Bojan Brčkalo rekao je da će tokom pokloničkog putovanja, u trajanju od osam dana, pješke preći 280 kilometara, te da polaze ispred Crkve Uspenja Presvete Bogorodice na Palama poslije blagoslova sveštenika ove crkve.

On ističe da će mu ovo biti treći put da ide na hodočašće, čime bi zatvorio taj krug jer se kaže da je čovjek kompletan ako zaredom triput ide pod Ostrog pješke.

Prema njegovim riječima, od 2007. godine se sa Pala krenulo na hodočašće, a po nekom nepisanom pravilu imaju tri putanje.

„Svake godine se krećemo drugim putevima, a ovaj put idemo od Pala prema Istočnom Sarajevu, Trnovu, Foči gdje ćemo prespavati u fočanskoj bogosloviji“, priča Brčkalo za Srnu.

On dodaje da put nastavljaju preko Tjentišta, Avtovca, Bileće, Vilusa i da do Ostroga nemaju predviđeno prenoćište, te da će noćiti u šatorima.

„Od Bileće do Ostroga ima oko 80 kilometara što je fizički i u dva dana teško, tako da moramo prespavati. Svaki put je specifičan, zahtujeva puno truda, napora, teški su vremenski uslovi, treba sačuvati noge, imati dobru obuću kako ne bi došlo do većih povreda stopala“, kaže Brčkalo.

Prema njegovim riječima, za ovakav put psiha je najbitnija i igra najvažniju ulogu, ali i da se na tom putu čovjek treba napatiti jer se ne ide na turističko nego na pokloničko putovanje.

„Ove godine nas ide manje, oko desetak, jer jedan dio ekipe ide na hodočašće u manastir Hilandar na Svetu Goru. To je za svaku pohvalu jer je to zahtjevan hodočasnički put“, ističe Brčkalo, te dodaje da na put dug hiljadu kilometara i 42 dana ide i njihov sugrađanin hadži Igor Vukašinović koji je ratni vojni invalid.

Hodočasnici na pokloničko putovanje krenuće ispred Crkve Uspenja Presvete Bogorodice na Palama oko 9.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare