U Čerkezovcu će se zbrinjavati nisko i srednje radioaktivni otpad

0
Ilustracija

ZAGREB – U Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac u Hrvatskoj, na granici sa BiH, zbrinjavaće se nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane „Krško“ i institucionalni otpad iz Hrvatske, dok se neće odlagati nuklearno gorivo, naveli su iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje ove nuklearne elektrane.

Iz Fonda su istakli da će se nuklearno gorivo iz Nuklearne elektrane „Krško“ dugoročno skladištiti u suhom skladištu na lokaciji elektrane i ono neće biti zbrinuto na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

U demantiju izjave zamjenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića koji je rekao da „bi na Trgovskoj gori trebao da bude odložen nuklearni otpad, odnosno gorivo iz Nuklearne elektrane `Krško` koje će se dopremati svakih 18 mjeseci“, iz Fonda su naveli da se tih 18 mjeseci odnosi isključivo na redovne remonte u toj elektrani i cikluse zamjena istrošenih gorivih elemenata u reaktoru elektrane.

„Svakih 18 mjeseci približno trećina gorivih elemenata nuklearnog goriva se iz reaktora premješta u bazen za istrošeno nuklearno gorivo. Ti se elementi zamjenjuju sa svježim gorivim elementima“, naveli su iz Fonda.

Odbornici Skupštine grada Prijedor jednoglasno su u srijedu, 7. septembra, usvojili Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u opštini Dvor u Hrvatskoj u neposrednoj blizini Republike Srpske i BiH.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da ovaj projekat ugrožava gotovo 300.000 stanovnika u BiH, a u Hrvatskoj deset puta manje.

„Smatram da javnost nije dovoljno upoznata o tome da bi na Trgovskoj gori trebao da bude odložen nuklearni otpad, odnosno gorivo iz Nuklearne elektrane `Krško` koje će se dopremati svakih 18 mjeseci i ta će se količina povećavati i vremenom će predstavljati sve veću opasnost za one koji tu žive“, ukazao je Kovačević, zbog čega su reagovali iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane „Krško“.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Ilustracija/GS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare