U budžetu ostvaren suficit od 227.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta grada u prošloj godini u kojem je ostvaren suficit od 277.000 KM.
U 2016. godini ukupni prihodi, primici, neutrošena sredstva i suficit ranijih godina iznose 9.338.537 KM, dok su ukupni rashodi i izdaci iznosili 9.061.757 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da je ovo rijetka lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja je poslovala pozitivno i u budžetu ostvarila suficit.

On je istakao da je iznenađen da opozicija nije glasala za ovaj budžet u kojem je ostvaren suficit i pozvao odbornike da smanje političku priču i da pokušaju svi zajedno da rade i da budu objektivniji.

Kada je riječ o raspodjeli suficita po opštinama u sastavu grada, Vuković kaže da svi imaju svoje istine po oštinama i nisu zadovoljni dobijenim sredstvima, ali su to sve otvorena pitanja o kojima treba razgovarati.

„Mi ćemo sve zahtjeve i potrebe opština pokušati izbalansirati. To nije lako raditi jer šest opština ima šest svojih istina i šest zahtjeva“, kaže Vuković i dodaje da grad želi da ima šest jakih i dobrih opština, ali i opštine treba da pokažu da žele da imaju jak grad Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, grad će pomagati opštinama i na druge načine, a pomoć je i to što gradske službe, kao što je inspekcija ili Vatrogasna jedinica, rade posao za opštine i na taj način im štede budžete.

Vuković je naveo da je danas usvojena i informacija o finansiranju srednjoškolskih centara na području grada, od kojih mnogi imaju probleme, kako finansijske, tako i sve druge.

On je podsjetio da je grad po zakonu obavezan da finansira materijalne troškove srednjih škola i to će i raditi, ali očekuje i od opština i resornog ministarstva da zajednički učine napore da uslovi u srednjoškolskim centrima budu bolji.

Gradonačelnik je rekao da danas usvojenom odlukom neće doći do povećanja plata funkcionerima.

Šef Kluba odbornika DNS-a Aleksandar Glavaš kaže da su oni glasali protiv izvještaja o izvršenju budžeta i radu gradonačelnika i gradske uprave jer su netransparentni i u duhu su političke kampanje lokalnih izbora.

„Posebne zamjerke imamo na trošenje sredstava iz budžetske rezerve gdje su sredstva za socijalnu zaštitu izdvajana bez ikakvih obrazloženja“, ističe on i dodaje da je najveća zamjerka na transfere lokalnim zajednicama jer su Sokolac i Istočni Stari Grad dobili najviše sredstava, dok su Pale dobile veoma malo novca, a Istočno Novo Sarajevo nije dobilo ništa.

Glavaš kaže da odbornici DNS-a traže od gradske uprave da im dostavi na koji način i na osnovu kojih kriterijuma je vršena ova raspodjela.

On tvrdi da su u izvještaju neadekvatno predstavljene i stavke raspodjele sredstava za nevladine i organizacije kulture.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina istakao je da su oni glasali protiv izvještaja o radu načelnika jer je veoma štur, kao i o izvršenju budžeta za 2016. godinu zbog netransparentnog i neravnomjernog raspoređivanja sredstava iz suficita opštinama.

„Imamo i primjedbu na raspodjelu sredstava iz budžetskih rezervi“, rekao je on i dodao da odbornici SNSD-a traže informaciju o tome kolike su plate funkcionera i koliko će to koštati grad.

Skupština je danas donijeli i odluku o pristupanju izradi statuta grada i skupštinskog poslovnika o radu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare