U borbu protiv nasilja nad ženama uključiti cjelokupno društvo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nasilje nad ženama u porodici događa se bez obzira na socio-ekonomski status i nivo obrazovanja, a da bi počelo da se smanjuje veoma je važno da cjelokupno društvo počne da djeluje, kako to više ne bi bila tabu tema, poručeno je večeras sa panel-diskusije u Istočnom Sarajevu organizovane povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsjednik Savjeta za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske Ivanka Marković rekla je novinarima da je jedan od ciljeva večerašnje panel-diskusije da se građani Istočnog Sarajeva upoznaju o novom zakonskom rješenju koje se tiče zaštite žena od nasilja u porodici, a koje je nedavno usvojila Narodna Skupština Srpske.

„U usvojenim izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici poseban značaj daje se policiji, odnosno, obavezi policije da prilikom prvog dolaska na lice mjesta obavijesti žrtvu o sredstvima koja su joj na raspolaganju kako bi se zaštitila od nasilja u porodici“, pojasnila je Markovićeva, koja je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Prema njenim riječima, ideja kompletne izmjene ovog zakona jeste ukidanje prekršajnog kažnjavanja počinilaca, te primjena krivičnog zakona i krivičnog djela nasilje u porodici.

„Potrebno je raditi na podizanju svijesti svih građana Republike Srpske, posebno u malim lokalnim zajednicama, o prisutnosti nasilja u porodici“, poručila je Markovićeva i dodala da je nasilje nad ženama prisutno u svim sferama javnog i privatnog života.

Ona je ukazala na to da se nasilje u porodici ne dešava samo među bračnim ili vanbračnim partnerima, već da je takvo nasilje moguće i između roditelja i djece – međugeneracijsko nasilje, kojem bi u budućnosti trebalo da bude posvećeno više pažnje.

Markovićeva je naglasila da Zakon o zaštiti od nasilja u porodici kao krivično djelo tretira i psihičko nasilje.

Moderator panel-diskusije Daniela Četković Senić poručila je da nasilje nad ženama nije privatna stvar, te da ga je potrebno prijaviti.

Senićeva je navela da nasilje nad ženama može biti psihičko, fizičko, ekonomsko i seksualno.

Predsjednik Udruženja „Perspektiva plus“ iz Istočnog Sarajeva Rajka Simanić rekla je da je nasilje nad ženama veoma zastupljeno, te da je potrebno svakodnevno govoriti i ukazivati na ovaj veliki problem.

Organizator panel-diskusije su Udruženje „Perspektiva plus“ i grad Istočno Sarajevo.

U okviru aktivnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, biće postavljeni plakati na autobuskim stajalištima sa SOS i brojem policije, a na više lokacija na području grada biće dijeljeni flajeri.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama počelo je danas i trajaće 16 dana.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova BiH, u Republici Srpskoj čak 47 odsto žena nakon navršene 15. godine bilo je izloženo nasilju, a najzastupljeniji oblici nasilja su psihološko, fizičko, ekonomsko i seksualno.

U BiH je svaka treća žena doživjela fizičko nasilje. U većini slučajeva, djeca koja odrastaju u nasilnim porodicama i sami postaju nasilnici ili žrtve.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare