U 2015. pola miliona tona proizvoda „Alumine“ za strano tržište

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika planira da na svjetsko tržište u 2015. godini plasira više od pola miliona tona proizvoda, ističe direktor Sektora marketinga Radislav Filipović.

On naglašava da je menadžment definisao paletu novih proizvoda, te da je trenutno stabilizovan kvalitet na liniji proizvodnje hidrata i glinice sa niskim sadržajem lužine, i u pogledu hemijskog sastava i u pogledu bjeline.

„U potpunosti smo izašli na tržište sa zeolitom 3A, koji ima različite kvalitete, u zavisnosti od primjene, tako da tržištu nudimo 30 odsto, 40 odsto i 50 odsto izmjenjeni zeolit 3A“, navodi Filipović u intervjuu Srni.

U strukturi proizvoda na glinicu se odnosi 210.000 do 230.000 tona, zatim više od 225.000 tona hidrata te između 70.000 i 75.000 tona različitih tipova zeolita.

Filipović očekuje da će kompanija na tržište EU izaći sa vodenim staklom.

On napominje da je kompanija u pogledu zeolita 4A-MS, koji se primjenjuje u sveri melekulskih sila, osim evropskog tržišta, uspjela da izađe na američko tržište, te da će u toku prvog kvartala naredne godine prodati više od 500 tona novog proizvoda na tržište SAD.

„Alumina“ se orjentiše prema renomiranim kupcima sa kojima planira da izgradi dugoročni partnerski odnos, što bi povećalo obostranu stabilnost i donijelo adekvatnu dobit.

Filipović podsjeća da je tržišna pozicija „Alumine“ značajno bolja u odnosu na prethodnu godinu što se tiče povećanja obima proizvodnje, a još više u pogledu značaja kompanije kao pouzdanog poslovnog partnera za kupce.

„Trenutno smo jedina kompanija na zapadnom Balkanu i južnom dijelu srednje Evrope koja svoju proizvodnju bazira na mineralnim sirovinama, i to iz lokalnih ležišta“, napominje Filipović.

On kaže da su sve druge kompanije u ovoj branši preorjentisane ili na proizvodnju koja zahtjeva proizvode „Alumine“ kao sirovinu ili su upotpunosti prestale sa radom.

Filipović navodi da su izvozni rezultati kompanije bili na zadovoljavajućem nivou, uprkos poblemima.

„Imali smo otežavajuće okolnosti – problem snabdjevanja gasom, investiranje u rekonstrukciju kotla na Energani da bi izbjegli ograničenje kapaciteta, zatim poplave u maju i blokadu željeznice, kao i otkazivanje kupca iz Podgovrice“, pojašnjava on.

Ipak, nije smanjivan kapacitet, već je u poslednja tri mjeseca ove godine povećan obim proizvodnje, čime su nadokanđene sve planirane količine za prodaju.

Filipović ukazuje da je važno postići da proizvodni program predstavlja dobru podlogu za preorijentaciju sa metalurškog tržišta na tržište primjene proizvoda u nemetaluškoj sferi, kao i proširenje asortimana proizvoda.

Direktor Sektora marketinga „Alumine“ naglašava da je menadžment definisao paletu novih proizvoda, te da je trenutno stabilizovan kvalitet na liniji proizvodnje hidrata i glinice sa niskim sadržajem lužine i u pogledu hemijskog sastava i u pogledu bjeline.

Kompanija je u ovoj godini akcent stavila na obezbjeđenje preduslova koji će omogućiti podzanje proizvodnih kapaciteta i razvoja novih proizvoda.

„Tu mislim na stabilno snabdjevanje sirovinama i energentima, na spremnost tehnološke opreme, te na obezbjeđivanje kapaciteta za odlaganje crvenog mulja, što će sve skupa omogućiti kompaniji podizanje proizvodnih kapaciteta i razvoju novih proizvoda.

U toku naredne godine aktivnosti komapnije biće usmjerene na nove projekte koji će dovesti do proširenja palete proizvoda, praćenih odgovarajućim investicionim ulaganjima“, zaključuje Filipović u intervjuu Srni.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare