U 2015. godini povećan broj krivičnih djela za 3,26 odsto

0

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u 2015. godini registrovano je 919 krivičnih djela, što je za 3,26 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, rekao je načelnik Centra Srpko Kosorić.

Kosorić je na konferenciji za novinare istakao da je u 2015. godini podneseno 799 izvještaja protiv 770 lica, od kojih je 241 povratnik u vršenju krivičnih djela i 14 maloljetnika, što je za 41,67 odsto manje nego lani.

On je napomenuo da je u 2015. godini registrovano šest ubistava, što je na istom nivou kao protekle godine, te jedno ubistvo u pokušaju, kao i da su svi slučajevi su rasvijetljeni.

„U protekloj godini registrovano je 737 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za 0,82 odsto više u odnosu na uporednu godinu, od čega je 408 krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, što je 21,79 odsto više“, kaže Kosorić i dodaje da su nadležnim tužilaštvima podnesena 653 izvještaja protiv 596 lica.

Kosorić je istakao da koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 78,17, što je za 3,65 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 61,7 odsto.

„Ovdje je primjetno da je u protekloj godini u odnosu na prethodnu godinu broj krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu povećan za 16,55 odsto, ali je i broj rasvijetljenih krivičnih djela u porastu za 37,82 odsto“, napomenuo je Kosorić.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini registrovano je 11 krivičnih djela i 52 prekršaja u vezi sa drogama, pronađene su tri plantaže indijske konoplje, a u više navrata pronađena je i oduzeta droga i to oko 22 kilograma marihuane, te 89,65 grama spida.

Govoreći o privrednom kriminalitetu, Kosorić je istakao da je u protekloj godini obrađeno 95 krivičnih djela iz ove oblasti, što je za 18,75 odsto više u odnosu na uporednu godinu, a podnesen je 61 izvještaj protiv 79 lica.

„Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko dva miliona KM, a ostvarena je protivpravna imovinska korist oko 933.000 KM“, rekao je Kosorić.

On je naglasio da je u protekloj godini pronađeno i oduzeto 19.239 paklica cigareta čija je prodajna vrijednost 65.000 KM.

Kosorić je naveo da je u protekloj godini registrovano i pet krivičnih djela iz krivičnog zakona BiH i to tri krivična djela poreske utaje i po jedno krivično djelo falsifikovanje novca i zločin protiv čovječnosti.

On je istakao da je u protekloj godini na području Centra policija izvršila 515 operativno-taktičkih mjera i radnji, što je za 90 odsto više u odnosu na uporednu godinu, od čega je 56 zasjeda, 52 racije, 57 blokada i 350 opservacija.

Kosorić je naglasio da je policija vršila kontrolu i u svojim organizacionim jedinicama, tako da je izvršeno 109 instruktivno-kontrolnih radnji koje se tiču policijskih stanica, stanica javne bezbjednosti i policijskih stanica za bezbjednost saobraćaja, što je za 73 više u odnosu na 2014. godinu.

Smanjen broj saobraćajnih nezgoda za 1,75 odsto

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prošloj godini dogodilo se 1.069 saobraćajnih nezgoda, što je za 1,75 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, rekao je načelnik Centra Srpko Kosorić.
Kosorić je na godišnjoj konferenciji za novinare istakao da je u ovim saobraćajnim nezgodama stradalo 346 lica ili 30 više u odnosu na uporednu godinu, od kojih je 12 poginulo, 120 teže i 214 lakše povrijeđeno, te naveo da je registrovano 32.625 prekršaja u saobraćaju, što je za 14,76 odsto više nego lani.

On je naglasio da je u protekloj godini iz saobraćaja isključeno 2.197 vozača, a najčešće zbog vožnje pod dejstvom alkohola, upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i vožnje pod dejstvom opijata.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini registrovano je 71 krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja, od čega su dva po nepoznatom počiniocu, od kojih je jedno rasvijetljeno. „Podnesen je 71 izvještaj o počinjenim krivičnim djelima ugrožavanje javnog saobraćaja i prijavljeno je 70 lica“, rekao je Kosorić i dodao da su ova krivična djela posljedica dešavanja saobraćajnih nezgoda.

On je istakao da su na području CJB Istočno Sarajevo u protekloj godini sprovodili pojačane mjere kontrole saobraćaja u kojima je kontrolisano 22 odsto više učesnika u saobraćaju u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj izdatih prekršajnih naloga veći za 17 odsto.

Kosorić naglašava da je u protekloj godini registrovano 408 narušavanja javnog reda i mira ili jedno manje u odnosu na prethodnu godinu, dodavši da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Prema njegovim riječima, u posmatranom periodu evidentirano je i 69 prekršaja nelegalne upotrebe i posjedovanja oružja.

Kosorić kaže da su u protekloj godini evidentirana 62 slučaja nasilja u porodici, što je za 24,39 odsto manje u odnosu na uporednu godinu. Ukupan broj izvršilaca nasilja je 64, od čega 59 muškaraca i pet žena.

Na pitanje da li će doći do premještanja sjedišta CJB-a Istočno Sarajevo, Kosorić je naveo da je Pravilnikom o sistematizaciji, koji je zaživio prošle godine, predviđeno da sjedište Centra bude u Istočnom Novom Sarajevu.

Kosorić je naglasio da nije upoznat da je načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević za sutra zakazao sastanak sa predsjednicima opštinskih odbora stranaka SNSD, SDS, PDP, DNS, SP i NDP na kojem bi trebalo da razgovaraju o CJB Istočno Sarajevo. „Nisam upoznat o tom sastanku i to ne mogu komentarisati“, načelnik CJB-a Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare