U 2013. godini deficit 37.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočna Ilidža na današnjoj sjednici usvojila je izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2013. godinu od 4.612.000 KM, pri čemu je deficit iznosio 37.000 KM.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač izjavio je novinarima u pauzi zasjedanja da ova sredstva nisu dovoljna za značajniji razvoj opštine, a da je smanjenje prihoda dovelo do neredovne isplate sredstava Centru za socijalni rad.

On je istakao da sve opštine sada imaju proširene obaveze prema Centrima za socijalni rad, a da s druge strane imaju problem stalnog smanjenja prihoda po osnovu PDV-a.

Kovač je naglasio da je smanjenju prihoda doprinijelo i to što Poreska uprava u prošloj godini nije naplatila oko 27 miliona KM obaveza od privrednih subjekata sa opštine Istočna Ilidža, što bi značajnije doprinijelo punjenju budžeta.

„S druge strane, PDV stalno pada, kao i drugi prihodi, jer je sa ekonomskom krizom značajno opala zainteresovanost za gradnju na području opštine Istočna Ilidža, a što je u prethodnom periodu bio veliki priliv sredstava“, pojasnio je Kovač.

On je ocijenio da je politika ove lokalne zajednice – da se troši samo onoliko koliko se ima, doprinijela tome da je ukupan deficit samo 37.000 KM.

Prema njegovim riječima, opština ima i značajno kreditno zaduženje, što ne daje previše mogućnosti za intenzivan razvoj ove lokalne zajednice.

Govoreći o pomoći opštinama ugroženim posljednjim poplavama, Kovač je naglasio da su se opština Istočna Ilidža i njeni građani od prvog dana uključili u ove aktivnosti i da će tako nastaviti.

On je najavio da će privrednici sa područja opštine, u saradnji sa njemačkom humanitarnom organizacijom „Help“, sutra u Bijeljinu uputiti više od deset kamiona, pet ili šest utovarivača i veliki broj ljudi da pomognu ugroženom stanovništvu.

Kovač je dodao da će Skupština na jednoj od narednih sjednica razmatrati na koji način može pomoći ugroženom stanovništvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare