Tuševljak: Veliko interesovanje za opstanak

0

ISTOČNO SARAJEVO – Raseljena lica na području koje pokriva Odjeljenje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u Istočnom Sarajevu veoma su zainteresovana za izgradnju stambenih jedinica i ostanak u sadašnjem mjestu življenja.

Rukovodilac Odjeljenja ovog ministarstva u Istočnom Sarajevu Dragiša Tuševljak ističe za Srnu da je velika većina iz reda srpske izbjegličke populacije opredijeljena da ostane u Republici Srpskoj. Resorno ministarstvo Srpske uputila je dva javna poziva.

Prvi poziv je upućen izbjeglim licima iz Hrvatske sa mjestom boravišta u Republici Srpskoj za podnošenje prijava za pomoć u izgradnji stambenih jedinica s ciljem integracije u mjestu boravišta.

Drugi poziv odnosi se na raseljena lica u Srpskoj koja očekuju pomoć za izgradnju stambenih jedinica s ciljem integracije u sadašnjem mjestu boravišta i pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica s ciljem povratka u ranije mjesto prebivališta.

„Prvi put resorno ministarstvo, na prijedlog ministra Davora Čordaša, usvaja osnovnu strategiju kojom se srpskim porodicama koje žele da ostanu u Srspkoj omogućava da svoja egzistencijalna pitanja rješavaju izgradnjom stanova ili izgradnjom indivudualnih stambenih jedinica za koje već imaju lokaciju“, napominje Tuševljak.

Oba projekta obuhvataju po 600 porodica, a Tuševljak naglašava da je na području koje pokriva Odjeljenje Istočno Sarajevo izvršeno oglašavanje na svim objektima koji se koriste za kolektivni smještaj i na taj način obaviješteno oko 300 porodica.

„Većinu porodica koje čine stara i iznemogla lica, kao i one koji nisu u situaciji da popune obrasce, lično smo posjetili i upoznali ih o mogućnostima kako da riješe svoje stambeno pitanje“, precizira Tuševljak.

Odjeljenje u Istočnom Sarajevu već je primilo tridesetak prijava, ali je znatno veći broj lica koja su već uzela obrasce za prijavu.

„Svim korisnicima alternativnog smještaja pružili smo mogućnost da im obezbijedimo fotokopiranu dokumentaciju za apliciranje na ove pozive da se ne bi izlagali dodatnom trošku, pogotovo za ona dokumenta koja moraju da dobiju u Federaciji BiH. Stalno smo na terenu i potpuno smo na raspolaganju za pomoć tim porodicama“, ističe Tuševljak.

On podsjeća da je Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori predviđena obnova 5.400 stambenih jedinica u BiH, i to po 1.800 porodica iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Od toga 4.200 u Republici Srpskoj, i to 1.800 hrvatskih porodica, 1.200 srpskih porodica koje žele da ostanu u Republici Srpskoj i 1.200 bošnjačkih porodica koje žele povratak u Srpsku.

„U Federaciji BiH biće zbrinuto 1.200 porodica, i to 600 srpskih koji žele povratak u Federaciju i 600 bošnjačkih porodica koje, takođe, hoće integraciju u Federaciju“, dodao je Tuševljak.

Prema njegovim riječima, sredstva za realizaciju pomenutih programa ne bi trebalo da budu sporna, jer je riječ o donacijama koje će biti implementirane putem stambenog fonda, kojim upravlja banka Savjeta Evrope.

On smatra da bi prvi projekti u Srpskoj trebalo da budu pokrenuti do kraja ove godine, a neki već u septembru, s obzirom na to da resorno ministarstvo već ima pripremljeno 180 projekata.

Koordinator projekta je Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava BiH, a impementator je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Tuševljak poziva sva zainteresovana lica sa područja Istočnog Sarajeva da se jave Odjeljenju na čijem je čelu, gdje će im biti pružena maksimalna pomoć u prikupljanju dokumentacije za apliciranje u programe stambenog zbrinjavanja.

Dva glavna i obavezujuća uslova su, podsjeća on, da aplikant mora biti registrovan kao izbjeglo lice, da je evidentiran u bazi podataka i da je predmet rekonstrukcije imovina koja je korištena do izbijanja rata u BiH početkom aprila 1991. godine. Takođe, uvjerenje o kretanju mora se podudarati sa imovinom koja je predmet rekonstrukcije.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske primilo je oko 6.000 zahtjeva, kao i zahtjeve za povratak u Federaciju BiH i u potpunosti je spremno za realizaciju tog projekta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare