Turisti se okrijepili specijalitetima iz kotlića

0
Turisti se okrijepili specijalitetima iz kotlića

FOČA – Omladinski pokret Foča organizovao je danas na Tjentištu manifestaciju pod nazivom “Tri kotlića”, kojom je na neobičan način obilježio sutrašnji Međunarodni dan mladih.

Više kulinarskih ekipa iz Foče i Istočnog Sarajeva takmičilo se u spremanju tri vrste jela – planinarskog pasulja sa suvim mesom, riblje čorbe i gulaša – lovačkog i domaćeg, a posjetioci Nacionalnog parka “Sutjeska”, kao i prolaznici, mogli su besplatno da degustiraju ove specijalitete.

Goran Vujadin iz Planinarskog društva “Zelengora”, vođa ekipe koja je spremala planinarski pasulj, rekao je da je ovo jelo specifično zbog toga što umjesto industrijskih začina stavljaju planinske trave.

“A poseban ukus daje mu i planinska voda, koja je izuzetnog kvaliteta”, dodao je Vujadin.

Najviše ekipa pripremalo je gulaš.

Miloš Jakić iz ekipe Speleološkog društva “Ursus speleus”, koja je kuvala domaći gulaš, rekao je da je druženje glavni cilj ove manifestacije.

“Nije nam cilj da se takmičimo, najvažnije je da se omladina druži”, istakao je Jakić.

Ekipa Nacionalnog parka “Sutjeska” pripremala je srneći gulaš, dok su momci iz “Foča of roud tima”, zajedno sa drugarima iz Istočnog Sarajeva, kuvali gulaš od više vrsta divljeg i domaćeg mesa.

Ekipa domaćina – Omladinskog pokreta Foča spremila je riblji paprikaš, a posjetioce je počastila i jagnjetinom ispod sača.

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić istakao je da kroz promociju gastrokulture žele da pokažu ljepote Nacionalnog parka “Sutjeska” i opštine Foča.

“Ova manifestacija je nastala iz našeg htijenja da Međunarodni dan mladih obilježimo na nešto drugačiji način. Ciljna grupa su nam turisti, prolaznici, ali i naši sugrađani, kao i stanovnici okolnih opština”, rekao je Mandić.

Brojni posjetioci okrijepili su se ukusnim jelima, među njima i dosta stranih turista, a nagradu za najukusniji kotlić osvojio je pasulj Planinarskog društva “Zelengora”, dok je za najveseliju ekipu proglašen “Foča of roud tim”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments