Turisti očarani ljepotom Nacionalnog parka Sutjeska

0

FOČA – Zelengorski Vidikovac “Borić” na 1.470 metara namorske visine jedna je od najatraktivnijih i najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka “Sutjeska” i kao magnet privlači turiste.

Sa tog mjesta, koje je dobilo ime po planinskom boru “krivulj”, dobro se vide planinski masivi Vučeva, Maglića i Volujaka, na koji se, prema Gacku, nadovezuje Lebršnik.

Ispod vrha Maglića, visokog 2.386 metara, lako se uočava najveća prašuma u Evropi – Perućica.

Desno od prašume, a podno Volujka, blista kanjon rijeke Sutjeske – Vratar, mjesto gdje je “herceg od Svetoga Save, knez drinski” Stjepan Vukčić Kosača ubirao porez trgovcima iz Dubrovnika.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/zelengora-avgust-2014/] width=[85] height=[85] title=[Zelengorski Vidikovac “Borić”] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb85_] thumb_cache_dir=[thumbs85] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Grupa turista iz Slavonskog Broda očarana je ljepotom Nacionalnog parka.

Slavonci u šali kažu da su od domaćina naučili da je fočanski kraj onaj veznik “i” koji Bosnu spaja sa Hercegovinom.

“Čist zrak, vrhovi, kanjoni, zelenilo, cvijeće, ali i pitomi ljudi – sve me to oduševljava”, u jednom dahu priča Ivanka Salantić iz Slavonskog Broda.

U šetnji od jezera Donje bare do 700 metara udaljenog vidikovca “Borić” turisti iz Lajpciga probali su borovnice, a posrećilo im se i da nađu nekoliko jestivih pečurki.

Jedan od njih, Mario Breme, kaže da suborovnice – ukusne. Bili su i na Magliću i uvjerili se da je priroda veličanstvena, a Marijeva saputnica Uta Breme posebno je oduševljena domaćom kuhinjom.

Dok sa Zelengore posmatra visoravan Vučevo, Gačanin Jovan Sušić prisjeća se kako je kao vojnik JNA učestvovao u snimanju Filma “Bitka na Sutjesci”.

Tada je imao priliku da upozna slavne jugoslovenske glumce Batu Živojinovića, Milenu Dravić, Stoleta Aranđelovića, LJubišu Samardžića, kao i svjetske filmske zvijezde Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor.

“Bartona sam upoznao na Vučevu, a Elizabet je dolazila više radi rekreacije, sunčala se u kostimu” – prisjeća se Sušić, dodajući da su Barton i njegova supruga bili smješteni u Dubrovniku, odakle su na snimanje dolazili helikopterom.

Slično kao Ričard Barton i Elizabet Tejlor, u čarima Zelengore prošle godine uživala je i Monika Beluči snimajući na Orlovačkom jezeru sa Emirom Kusturicom kadrove za njegov novi film “Na mliječnom putu”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments