Tuga na Romaniji: Smeće i turizam (ne) idu zajedno

0

Svaki narod ima svoju planinu, Austrijanci Alpe, Kinezi imaju Himalaje, Česi čuvenu planinu Rip, na koju je prvi put došao njihov praotac Čeh. Od starih vremena pa do danas, svaki Čeh da bi dokazao svoju nacionalnost i ljubav prema domovini mora doći bar jednom na ovu planinu.

Srbi imaju Romaniju, planinu o kojoj mnogi sanjaju, da je vide bar jednom za vrijeme svog života. Romanija je vijekovima čuvala srpsku kulturu, opjevana je u epskim pjesmama, preko nje su defilovale vojske i junaci.

Sam dolazak na ovo područje kod većine Srba izaziva poštovanje i divljenje. Međutim, Romanija je danas zatrpana tonama smeća, koje izbacuju prolaznici na magistralnom putu M19 Pale – Sokolac.

Žila kucavica, koja vodi do romanijskih centara, nema kante za otpatke i ovaj prostor na granici opština Pale i Sokolac, niko ne čisti. Kultura življenja kod Srba i ostalih naroda koji dolaze u ove krajeve je na niskim granama, smeće se iz automobila izbacuje svakodnevno, a situaciju pogoršava nedostatak kanti za otpatke.

Nevjerovatno je da ni 19 godina poslije rata, subjekti zaduženi za održavanje puteva i čistoće i dalje nisu obezbijedili svu potrebnu opremu i resurse za održavanje ovih puteva koji sve više imaju značaj turističkog regiona.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/smece-romanija-mart-2014/] width=[54] height=[54] title=[Smeće na Romaniji] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments