Trodnevni Međunarodni kongres inženjerstvo na Jahorini

0

ZVORNIK – Šesti Međunarodni kongres inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji okupiće od ponedjeljka, 11. marta do srijede, 13. marta, na Jahorini naučnike i stručne radnike iz 17 zemalja, koji će prezentovati 131 naučni rad, potvrdio je danas Srni dekan Tehnološkog fakulteta Zvornik Miladin Gligorić.

Gligorić je rekao da je ovaj naučni skup posvećen pitanjima i problemima koji se neposredno odnose na teorijske i inženjerske aspekte u hemijskoj prehrambenoj i procesnoj industriji, metalurgiji i temama koje se tiču novih materijala, zaštite životne sredine, hemije i upravljanja u organizacijama.

Dekan Tehnološkog fakulteta naveo je da je cilj skupa da stimuliše razmjenu ideja u oblastima koje Kongres obuhvata, te da se njeguje saradnja između akademske zajednice, privrede i institucija.

Gligorić je rekao da je ovaj naučni skup po klasifikaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske svrstan u prvu kategoriju i klasifikovan kao međunarodni naučni skup.

On je naveo da će se naučno-stručni program odvijati kroz plenarna predavanja, usmena saopštenja i poster prezentacije.

Gligorić je pojasnio da će, prema programu Kongresa, biti uključene teme “Hemijsko i elektrohemijsko inženjerstvo”, “Ekološko inženjerstvo”, “Materijali i karakterizacija materijala”, “Nanotehnologije”, “Neorganska hemija i tehnologija” i “Organska hemija i tehnologija, polimeri”.

Prema njegovim riječima, biće uključene nezaobilazne teme poput “Prehrambeno inženjerstvo i biotehnologija”, “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”, “Tekstilno inženjerstvo”, “Korozija i zaštita materijala i termoenergetskih postrojenja”, “Metalurgija”, “Menadžment u procesnoj industriji”.

Gligorić je naglasio da Kongres pruža priliku da se razmjene iskustva u naučno-istraživačkoj oblasti, sklope nova poznanstva i pruži šansa mladim kadrovima da brže ulaze u svijet nauke, podsjetivš da se ovaj naučni skup održava svake druge godine.

Svečano otvaranje Kongresa predviđeno je u 15.30 časova u hotelu “Bat” /bivši hotel “Bistrica”/, a nakon pozdravne riječi organizatora, prvo plenarno predavanje najavljeno je za 16.00 časova.

Konges organizuju Univerzitet Istočno Sarajevo i Tehnološki fakultet Zvornik.

Pokrovitelji ovog naučnog skupa su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Ovogodišnji naučni skup podržala je i Evropska asocijacija za hranu /ISEKI/.

Riječ je o nezavisnoj međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koju su osnovali 2005. godine predstavnici univerzitetskih institucija, istraživačkih instituta, kompanija i udruženja vezanih za hranu, sa sjedištem u Beču.

Peti međunarodni kongres održan je od 15. do 17. marta 2017. godine na Jahorini. Bilo registrovano 155 učesnika, od kojih 125 autora ili koautora iz 13 zemalja, dok je ukupno je izloženo 145 radova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments