Trodnevne svečanosti u čast Vidovdana na Romaniji

0

SOKOLAC – Tradicionalna manifestacija „Vidovdanski dani – Romanijsko Kosovo“ biće održana na Sokocu u utorak i srijedu, 27. i 28. juna, te u nedjelju, 2. jula, nizom duhovnih i svjetovnih sadržaja u okviru bogatog programa, saopštili su iz Organizacionog odbora.


Organizatori ove trodnevne svečanosti u čast Vidovdana jesu Crkvena opština Sokolac, Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ Sokolac, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Narodna biblioteka Sokolac.

Manifestacija „Vidovdanski dani – Romanijsko Kosovo“ počinje u utorak, 27. juna, večernjom službom u Crkvi Svetog proroka Ilije i „Vidovdanskom duhovnom večeri“ u amfiteatru Visoke škole za uslužni biznis na Sokocu, u 19.30 časova.

„Iste večeri, u prostorijama Visoke škole za uslužni biznis biće održane izložbe knjiga i narodnih rukotvorina“, rekla je Srni direktor Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ Sokolac Irena Šućur.

Ona je naglasila da će kulturni program te večeri svojim učešćem obogatiti pjesnici Sarajevsko-romanijske regije i članovi dramsko-recitatorske sekcije Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Sokolac.

Na Vidovdan, 28. juna, svečanosti će početi svetim liturgijama i služenjem parastosa u pravoslavnim hramovima u gradskom naselju, a potom poetskim pomenom na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik.

U Narodnoj biblioteci na Sokocu planirana je promocija „Lukine knjige“ Milanka Borovčanina Romsoka.

Dvadeset peti „Vidovdanski pjesnički susreti“ biće održani istog dana u 19.30 časova u porti hrama Romanijska Lazarica na Sokocu.

Učesnici ovih susreta, prema programu manifestacije, su Branko Brđanin Bajović, Slobodan Jović, Danilo Jokanović, Rajko Lukač, Vladimir Jagličić i Milenko Jevđević.

Trećeg dana vidovdanskih svečanosti na Sokocu u nedjelju, 2. jula, u prijepodnevnim časovima planirane su svete liturgije u crkvama u gradskom naselju, a u večernjim slavski obred i duhovna akademija u porti hrama Romanijska Lazarica na Sokocu.

U kulturno-zabavnom programu učestvovaće Kulturno umjetničko društvo „Romanijska luča“, pjevačka grupa „Zavičaj“, narodni guslari i Plesni klub „Nika“.

„U Ustanovi za kulturu `Pero Kosorić` očekuju veliki broj posjetilaca kako bi na jedinstven način obilježili ovaj, za Srbe posebno značajan istorijski datum – Vidovdan“, kaže Šućureva.

Pokrovitelji manifestacije su Crkvena opština Sokolac, Grad Istočno Sarajevo i Opština Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare