Trivić: U srednjoškolski sistem uvesti dualno obrazovanje

0

ZVORNIK – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas u Zvorniku da je neophodno da se u srednjoškolski sistem uvede dualno obrazovanje koje podrazumijeva spajanje teorije i prakse.

Trivićeva je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem, rekla novinarima da se sada povećava broj privrednih subjekata i samom tim i potreba za kvalifikovanim radnicima, odnosno onima koji će po završetku srednjeg obrazovanja biti osposobljeni da odmah rade.

„Naravno, posao koji će obavljati i za koji su se školovali, trebalo bi da bude bolje plaćen, a to obećavaju iz Unije poslodavaca Republike Srpske“, kaže Trivićeva.

Ističući da veliki broj ljudi sa profilima zanimanja potrebnih proizvodnji odlazi u inostranstvo, Trivićeva je rekla da je potrebno da u kreiranje sistema obrazovanja budu uključeni resorno ministarstvo, lokalne zajednice, kao i poslodavci.

„Interesovanja ima, a resorno ministarstvo će do 31. januara dobiti tačne informacije iz svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Vidjećemo koje su potrebe privrednih subjekata za određena zanimanja kako bi pripremili upisnu politiku koja će biti u skladu sa potrebama tržišta rada“, rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da model ulaganja, po kojem bi se radilo, prihvataju i poslodavci, jer su spremni su da izdvajaju sredstva za plaćenu učeničku praksu tokom školovanja da bi nakon toga bio obezbijeđen stručni kadar za proizvodnju.

Prema njenim riječima, to nisu samo stari zanati, već i zanimanja trećeg i četvrtog stepena koja zahtijevaju nove tehnologije.

Trivićeva je istakla da je jako važno raditi i na prikupljanju podataka i potreba za investicije u školske objekte kako bi se stvarali uslovi u kojima će učenici imati zaista kvalitetan nastavno-obrazovni proces.

Stevanović je rekao da je sa ministrom prosvjete i kulture razgovarao o upisnoj politici u srednje škole, uvođenju praktične nastave u ozbiljnijoj formi nego što je to do sada bilo za učenike proizvodnih zanimanja.

„Gradska uprava je spremna da učestvuje u opremanju kabineta za praktičnu nastavu, prije svega, u Tehnički školski centar u Karakaju, kako bu učenici mogli da, osim teorijske, izvode i praktičnu nastavu“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je bilo riječi i o potrebi rekonstrukcije i otklanjanja nedostataka u školskim objektima u područnim odjeljenjima da bi djeca mogla da u normalnim uslovima izvode nastavu.

„Upoznali smo Trivićevu i o potrebi formiranja srednje muzičke škole u Zvorniku, pripremićemo inicijativu prema resornom ministarstvu i obrazložiti šta imamo, šta nam treba i zbog čega nam treba ova muzička škola“, rekao je Stevanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare