Trivić: Sve spremno – nastava počinje u četvrtak

0

BANJALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da su ispunjeni svi uslovi za početak nove školske godine i da u četvrtak, 1. septembra, počinje nastava za 85.059 osnovaca i 36.000 učenika srednjih škola u Srpskoj.

Trivićeva je navela da je u prve razrede osnovnih škola upisano oko 9.100 učenika, što je za oko 130 učenika više nego u prošloj školskoj godini.

„U prve razrede srednjih škola upisano je oko 9.000 učenika, od kojih oko 550 učenika u 19 deficitarnih zanimanja kojima Vlada obezbjeđuje stipendiju u prvoj godini i plaća troškove prevoza“, rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je napomenula da je za besplatne udžbenike Vlada Republike Srpske obezbijedila dodatna sredstva, koja sada iznose više od 6,45 miliona KM.

„U narednoj školskoj godini besplatne udžbenike dobiće oko 46.000 učenika osnovnih škola, a ova mjera treba da se posmatra kao podrška porodicama u okviru populacione politike, ali i kao podrška našim talentovanim mladim ljudima koji su budućnost Republike Srpske“, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da sredstva namijenjena za prevoz učenika Ministarstvo isplaćuje na osnovu broja đaka koji putuju i udaljenosti sa koje putuju u školu.

„Trenutno smo u fazi prikupljanja podataka od osnovnih škola u Republici Srpskoj o broju učenika putnika. Rok za dostavu ovih podataka Ministarstvu je 15. septembar, nakon čega će se vršiti isplata sredstava za septembar“, pojasnila je Trivićeva.

Prema njenim riječima, potpisan je protokol o saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske, a od septembra će posebna pažnja biti posvećena prepoznavanju talentovane djece i radu sa njima po posebnim programima.

„U oblasti srednjeg obrazovanja nastavljamo sa razvojem dualnog obrazovanja i obezbjeđivanjem praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola kod poslodavaca“, rekla je Trivićeva.

Kada je riječ o investicijama, Trivićeva je navela da je ove godine izdvojeno dva miliona KM za rekonstrukciju i adaptaciju osnovnih i srednjih škola, a da je akcenat stavljen na škole u ruralnim područjima.

„Vlada Srpske je dodatno izdvojila 1,5 miliona KM za početak izgradnje osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu s obzirom na to da se svake godine bilježi povećan broj prvačića. U planu je i gradnja nove osnovne škole u naselju Paprikovac u Banjaluci, kao i škole u banjalučkom naselju Ada, za čiju gradnju su obezbijeđena sredstva iz donacije Srbije“, dodala je Trivićeva.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Trivićeva je navela da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavio preporuku da zaposleni u obrazovnim ustanovama i učenici ne dolaze u škole ukoliko osjete bilo kakve respiratorne smetnje.

Trivićeva je rekla da će sa avgustovskom platom, koja će biti isplaćena u septembru, radnici u obrazovanju i kulturu imati povećanje prihoda za 100 KM, te da je to šesto povećanje primanja u ovim oblastima u posljednje tri godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare