Trifković: Građani nas prepoznaju kao kulturnu i obrazovnu ustanovu

0
Trifković: Građani nas prepoznaju kao kulturnu i obrazovnu ustanovu

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Trifković istakla je kao najveći uspjeh u radu ove ustanove to što je građani prepoznaju kao kulturnu i obrazovnu instituciju, naglasivši da je zabilježeno povećanje broja korisnika u svim odjeljenjima Biblioteke.

Trifkovićeva je rekla Srni da je u prošloj godini upisano 200 novih članova, te da je u Matičnoj biblioteci trenutno registrovano 3.836 korisnika, od kojih je 2.700 djece uzrasta do 14 godina.

„Korisnici su građani svih uzrasta, od najmanjih u Dječijoj biblioteci do penzionera, a primijećen je i porast među zaposlenim građanima koji koriste naše fondove. Interesovanja su im, shodno uzrastu i obrazovanju, različita, zbog čega se trudimo da svima izađemo u susret, te obezbijedimo sve što im je neophodno. Velika je zainteresovanost na Odjeljenju stručne knjige, što znači da građani Biblioteku prepoznaju kao partnera u svom daljem usavršavanju i obrazovanju“, navela je Trifkovićeva.

Ona je istakla da knjižni fond Matične biblioteke, koja je protekle godine nabavila 3.335 knjiga, čini blizu 118.000 jedinica.

„Veliki broj građana Istočnog Sarajeva i Sarajeva poklanja nam knjige. Imali smo sreću da dobijemo izuzetno vrijedan poklon, više stotina knjiga iz biblioteke arhitekte Miloša Somborskog, prvog dekana Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu. Knjige koje Biblioteka nije zadržala za sebe, a koje je dobila od građana, poklonili smo bibliotekama Srednje škole `28. juni`, Kaznenopopravnog zatvora Kula, Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac i Narodnoj biblioteci u opštini Stolac u Federaciji BiH“, kaže Trifkovićeva.

U prošloj godini Matična biblioteka objavila je šest štampanih i snimila devet audio-knjiga. Sa izdavačkom djelatnošću nastavlja i ove godine, a već je u pripremi knjiga priča nastalih na radionici kreativnog pisanja. U planu je i prevod knjige „Ratni dnevnik Leni Ligtenberg“ na engleski jezik.

„Među objavljenim štampanim izdanjima moramo pomenuti knjige Željka Pržulja `Ruka anđela`, Radoslava Bratića `Ima li Gage? – zapisi iz silosa mržnje`, Marijana Petronića `Priče o djeci sa krilima`, LJube Grkovića `Srpska štampa i fenomen nove religioznosti`, Bojana Pavlivića `Prijedlozi u kineskom jeziku` i Desanke Šućur `Sarajevo kroz vijekove`. Nastavili smo i sa snimanjem audio- knjiga, koje nisu štampane do sada, pa je izašla knjiga pjesama Gorana Vračara `Srpska`, više knjiga zavičajnih autora, a u saradnji sa volonterima iz Srednje škole `28. juni`, snimljene su dvije knjige za omladinsku ediciju“, objasnila je Trifkovićeva.

Ona je rekla da je Dječija biblioteka ostala mjesto učenja i zabave djece od najmanjeg uzrasta do tinejdžerskog doba. U ovoj biblioteci, u kojoj djeca od najranijeg uzrasta stiču ljubav prema knjizi i znanju, trude se da naprave što kvalitetnije sadržaje kako bi djeca koja posjećuju Biblioteku čitala kvalitetne knjige, slikovnice, učila i kvalitetno provodila slobodno vrijeme.

Osim biblioteke, na usluzi građanima je internet čitaonica, kursevi računara i stranih jezika.

„Za nas trenutno najveći problem predstavlja nedostatak prostora za uredno skladištenje knjižne građe za 60.000 bibliotečkih jedinica, koja je privremeno deponovana u neadekvatnim uslovima. U narednoj godini sa rukovodstvom Grada Istočno Sarajevo i Opštine Istočno Novo Sarajevo probaćemo da pronađemo rješenje za smještaj ovog dragocjenog fonda“, istakla je Trifkovićeva.

Matična biblioteka znatno je uvećala fond knjiga obrađenih u elektronskom katalogu, što je poboljšalo pretraživanje kataloga Biblioteke. Plan je da se ove godine uvede automatska pozajmica, što će znatno unaprijediti rad sa čitaocima. Na taj način će korisnicima biti omogućeno iznajmljivanje knjiga putem elektronske baze podataka, rezervacije knjiga i direktni kontakt korisnika sa Bibliotekom.

Trifkovićeva je naglasila da će se prednosti automatske pozajmice ogledati u lakšem protoku informacija, te dostupnosti knjižne građe kako u njihovoj, tako u svim bibliotekama u Republici Srpskoj.

„Svojim radom, Matična biblioteka dala je značajan doprinos u izgradnji elektronskog kataloga i nadamo se da ćemo u ovoj godini obraditi gotovo cijeli fond“, kaže Trifkovićeva.

Ona je najavila da će krajem januara u Matičnoj biblioteci biti organizovana edukativna radionica i izložba „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“, u okviru koje će učenici moći da upoznaju Anu Frank kao pisca i ljubitelja književnosti.

Trifkovićeva je izrazila nadu da će imati uspješnu godinu u izdavačkoj produkciji, kao i još više čitalaca i korisnika usluga Matične biblioteke, u kojoj su, između ostalog, već pripremili znatan broj promocija i izložbi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments