Tri lutkarske predstave trećeg takmičarskog dana

0
Tri lutkarske predstave trećeg takmičarskog dana

ISTOČNO SARAJEVO – Treći dan, 19. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, obilježen je izvođenjem tri predstave lutkarskih pozorišta iz Bugarske, Španije i Srbije.

Glumci „SoulMejd teatra Kompeni“ iz Plovdiva izveli su predstavu „Kabare na koncu“, u režiji Georgija Gadeleva, koji je ovu lutkarsku priču pretočio u šareni marionetski ulični kabare kao miks modernih i tradicionalnih bugarskih plesova u kojem se mogu sresti poznati likovi kao što su Elvis Prisli, Pinokio, Balerina, te scene iz kan-kana i mnoge druge.

Imitacija Čarlija Čaplina oduševila je djecu Istočnog Sarajeva, kao i bugarski ples „Račenica“ u izvođenju marionetskog folklornog ansambla pod nazivom „Baj drju vel“ /By the Draw Well/.

Veliku pažnju privukao je i glumac David Zjazola iz Madrida, koji je i autor predstave „Igra vremena“. Riječ je o jedinstvenom performansu, sastavljenom od sedam priča, koje traju po sedam minuta, u režiji sedam reditelja iz sedam različitih zemalja širom svijeta, a sve izvodi samo lutkar David Zjazola, koji lutke izrađuje od recikliranog materijala, na specifičan način.

Odigrana je i predstava „Trapavi zmaj“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, u režiji Irene Tot. Priča govori da se u neobičnom kraljevstvu trapavi zmaj zaljubljuje u princezu.

Danas je nastavljen i rad u kreativnim radionicma koje su posvećene izradi lutaka i pripremi lutkarskih predstava, a posebnu pažnju mališana privukla je radionica „Bajkovita čarolija ukusa“ u restoranu „Al Parko“, na kojoj su djeca, uz pomoć poslastičara i glumaca, pravili slatkiše i kolače.

„Lut fest je krucijalni događaj u Istočnom Sarajevu kada je riječ o razvoju kulture. Ovom radionicom želimo da podstaknemo djecu na druženje i maštarije i da im pokažemo koliko kuvanje može biti zanimljivo“, rekao je Srni vlasnik „Al parka“ Ognjen Kosmajac, koji je i jedan od sponzora festivala.

Održana je i radionica izrade lutaka sa prezentacijom „Igramo se ginjolima“, koji su priredili Tatjana Paskaš i Tibor Farago, a prezentovan je i onalajn časopis „Pupetriong“, koji uređuje Španac David Zjazola.

Za sutra je u takmičarskom dijelu festivala planirano izvođenje tri nove predstave lutkarskih pozorišta iz Subotice, Zenice i Niša, a biće i nastavljena kreativna radionica izrade grand ginjol lutaka, kao i radionica izrade lutaka „Platno kao lutka“.

Za sutra je planiran i master klas „Prvi koraci u lutkarstvu“, te podsjećanje na pokojne profesore Radoslava Lazića i Vojislava Vujanovića. U Zvorniku će biti odigrana predstava „Trapavi zmaj“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, u režiji Irene Tot.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ otvoren je u 13. maja pod motom „Poetika lutkarskog izraza“, a tokom šest festivalskih dana publiku u Istočnom Sarajevu očekuje 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu.

Generalni pokrovitelj „Lut festa 2018“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je „N Trejd“, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran „Al Parko“, kompanija „Zlatno zrno“, vrtić „Mašin svijet“, Edukatini centar „Malac genijalac“, „Bum balon“, Adiko banka, „Avon“, hoteli „Bob“ i „Veljine“, štamparija „Ermeks“ i Marketing organizacija „Turuntaš“.

Generalni medijski pokrovitelji festivala su Novinska agencija Republike Srpske /SRNA/ i Radio-televizija Republike Srpske, a medijski prijatelji Elta TV, Fena, BNTV, BHRT i portali „Princip njuz“, „Sarajevo-RS“ i „Katera.info“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare