Tri decenije od ubistva 42 srpska civila i vojnika na papratnoj njivi

0

FOČA – Kod spomenika na Papratnoj njivi, na starom putu Foča-Kalinovik, danas su obilježene tri decenije od stradanja 42 srpska vojnika i civila koje su iz zasjede pobili pripadnici muslimanske vojske.

Pomen je služen na mjestu gdje je muslimanska vojska 20. septembra 1992. godine iz zasjede napala kamion Vojske Republike Srpske u kojem su bile izbjeglice iz Trnova, među njima i više žena i djece.

Ratne strahote osjetio je i Drago DŽilit koji sa puta ka slobodi nije uspio da dočeka majku Jovanku i sedamnaestogodišnju sestru Draganu, a u ratu je ostao i bez oca Milorada.

„Putovali su iz Kalinovika prema Foči gdje sam bio smješten, pošli su meni. Upali su u zasjedu i niko nije preživio“, priča DŽilit.

Među prvima je na lice mjesta sa sanitetom stigao ljekar Ilija Golijanin koji se i nakon 30 godina od stravičnog zločina sjeća potresnih prizora.

„Detonacija je bila stravična, velika pečurka koja se vidjela i sa Miljevine. Kada smo mogli da priđemo, imali smo šta da vidimo – iza kamiona je bila velika gomila tijela i tek kada smo pokupili sva tijela vidjeli smo razmjere strašne tragedije u kojoj su poginula i dva brata Mastila, jedan od 16 i jedan od 17 godina, tu je bilo i žena iz Trnova i Miljevine“, prisjeća se Golijanin.

Za zločnin na Papratnoj njivi ni poslije tri decenije niko nije odgovarao.

U opštinskoj Boračkoj organizaciji navode da istraga koju su prošle godine pokrenuli Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH nije dala rezultate.

„Prema našim saznanjima, istraga nije trajala ni dva mjeseca, došlo je obavještenje da je proces okončan i da su optuženi, za koje ne znamo ko su, oslobođeni. Navodno, riječ je o dva-tri čovjeka iz Jeleča, a da li će se Tužilaštvo žaliti, da li će biti još nekih poteza, ne znamo“, rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković.

Svijeće su prislužene i na ostacima kamiona koji uz spomenik na Papratnoj njivi svjedoči o strašnom zločinu nadomak Miljevine.

Počast žrtvama odali su porodice i prijatelji, delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te opštine Foča i Kalinovik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare