Tretmanski centar za psihosocijalnu pomoć u novembru

0

SOKOLAC – Tretmanski centar za psihosocijalnu pomoć počiniocima porodičnog nasilja biće formiran na Sokocu do novembra u okviru projekta „Korak bliže do eliminacije nasilja u porodici“, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče i institucija i ustanova sa područja Sokoca.
Direktor Udruženja građana „Budućnost“ Gordana Vidović smatra da bi mogla funkcionisati dva tretmanska centra u ovoj regiji, iako je bio planiran samo jedan.

„Odlučili smo da finansiramo taj trošak s obzirom na to da je pokazano veliko interesovanje, da imamo primjere dobre prakse i da možemo da se zalažemo za realizaciju projekta“, rekla je Vidovićeva.

Ona vjeruje da ta mjera nije uzalud izrečena, jer se provodi često na ovom prostoru, a jedan od pokazatelja je veliki broj izrečenih mjera u sudovima protiv počinilaca nasilja u porodici u Višegradu i na Sokocu.

„To ne znači da je na ovom prostoru nasilja više, nego da se nasilje prijavljuje nadležnima organima“, pojasnila je Vidovićeva.

Ona je rekla novinarima da je praksa pokazala da nedostaje rad sa počiniocima nasilja u porodici i da je potrebno razgovarati sa njima.

Ona je uvjerena da nije dovoljno samo ojačati ženu, već da treba pomoći i licu koje čini nasilje da shvati da to nije prihvatljivo ponašanje.

Vidovićeva smatra da bi bilo dobro da i opština Sokolac uđe u aktivnosti osnivanja Sigurne kuće koja bi pokrivala par susjednih opština. Dio sredstava obezbijedila bi Vlada Srpske, a dio lokalne zajednice.

Koordinator projekta Dajana Ilić kaže da je formiran multidisciplinarni četvoročlani tim koji će raditi na održivosti tog modela i praćenju situacije.

Ona je dodala da će u narednom periodu biti uvezan rad sa timovima iz Rogatice, Višegrada i Sokoca da bi počele aktivnosti na jačanju još jednog Tretmanskog centra za psihosocijalnu pomoć počiniocima porodičnog nasilja na širem području Istočnog Sarajeva.

Ilićeva je pojasnila da će tretmanski centar početi sa radom u Višegradu i da bi Sokolac mogao biti druga lokacija s obzirom na to da je pokazano interesovanje od prvog sastanka u okviru projekta.

U Udruženju građana „Budućnost“ iz Modriče vjeruju da će se sve ove aktivnosti na zaštiti žrtava porodičnog nasilja pokazati kao pozitivna praksa i da će dobiti podršku Vlade i DŽender centra Vlade Republike Srpske.

Udruženje već dvije godine radi na realizaciji projekta „Korak bliže do eliminacije nasilja u porodici“/Psihosocijalni tretman sa počiniocima nasilja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare