Trećom dozom podići imuni odgovor protiv virusa korona

0

BANJALUKA – Pomoćnik direktora za medicinske poslove Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović istakla je značaj primjene treće doze vakcine protiv virusa korona, kako bi se podigao imuni odgovor organizma koji vremenom počinje da slabi.

Aćimovićeva je pojasnila da se treća doza primjenjuje šest do osam mjeseci nakon primjene druge doze vakcine protiv virusa korona.

„Institut je već počeo primjenu treće, odnosno buster doze, a danas je prvi dan kada smo organizovano pozvali veći broj ljudi“, rekla je Aćimovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da će Institut u narednom periodu organizovati aktivnost „Otvorenih vrata“ svakim danom od 11.00 do 14.00 časova, kako bi zainteresovani građani, koji su drugu dozu dobili krajem marta, mogli bez zakazivanja primiti buster dozu.

Aćimovićeva navodi da će u ponedjeljak i četvrtak na rasporedu biti „fajzer“, utorkom „sinofarm“, te srijedom „sputnjik“, dok će se „astra zeneka“ davati petkom.

„Prioritetne kategorije su nam osobe najslabijeg imunog sistema i slabijeg odgovora na vakcinaciju, a to su stariji od 65 godina, jer su najpodložniji teškim oblicima bolesti, a zatim i mlađi od 65, koji boluju od različitih hroničnih bolesti“, rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da se buster doza preporučuje i svima koji su posebno izloženi virusu korona zbog posla, kao što su zdravstveni i prosvjetni radnici.

Aćimovićeva je navela i da građani u drugim opštinama zainteresovani za treću dozu vakcine protiv virusa korona treba da se jave nadležnim domovima zdravlja, koji bi početkom naredne sedmice završili organizovanje i bili spremni za primjenu buster doze.

Prema njenim riječima, preporuka je i da se trudnice i dojilje vakcinišu, jer je sve veći i jači uticaj virusa korona na njih.

„To je grupa koja je posebno osjetljiva na komplikacije respiratornih bolesti, a podaci pokazuju da je delta soj posebno agresivan“, rekla je Aćimovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare